Reklama
Pigwówka z miodem, kardamonem i rumem
Z dodatkiem ziół, miodu, kardamonu i rumu. Doprawiona szczyptą czułości i tęsknoty. Wyborna na sjestę. Łagodna. Aromatyczna. Pachnąca słońcem. Pachnąca jak słowa piosenki: Trwaj chwilo trwaj, tylko głupcy śpią...
- 10.10.2009 21:03
1 kg owoców pigwy,
1,5 l spirytusu 45 %
1 szklanka cukru
4 łyżki płynnego miodu lipowego
pół łyżeczki korzenia arcydzięgla
kilka listków świeżej mięty
kilka owoców kardamonu
50 ml rumu.
Owoce pigwy umyć ,oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić, przełożyć do słoja i zalać wódką. Odstawić na 3 tygodnie.
Zlać nalewkę, owoce zasypać cukrem, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Zlać syrop i połączyć z nalewką, dodać miód, arcydzięgiel, kardamon, miętę, rum, dobrze wymieszać.
Odstawić na 2 tygodnie, przefiltrować do butelek, odstawić na 3 miesiące. Podawać do herbaty, sernika i serdecznych chwil.
Reklama













Komentarze