Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pigwówka z miodem, kardamonem i rumem

Z dodatkiem ziół, miodu, kardamonu i rumu. Doprawiona szczyptą czułości i tęsknoty. Wyborna na sjestę. Łagodna. Aromatyczna. Pachnąca słońcem. Pachnąca jak słowa piosenki: Trwaj chwilo trwaj, tylko głupcy śpią...
1 kg owoców pigwy, 1,5 l spirytusu 45 % 1 szklanka cukru 4 łyżki płynnego miodu lipowego pół łyżeczki korzenia arcydzięgla kilka listków świeżej mięty kilka owoców kardamonu 50 ml rumu. Owoce pigwy umyć ,oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić, przełożyć do słoja i zalać wódką. Odstawić na 3 tygodnie. Zlać nalewkę, owoce zasypać cukrem, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zlać syrop i połączyć z nalewką, dodać miód, arcydzięgiel, kardamon, miętę, rum, dobrze wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie, przefiltrować do butelek, odstawić na 3 miesiące. Podawać do herbaty, sernika i serdecznych chwil.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama