Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wasze przepisy: Danuta Niżyńska: Nalewka limonkowa

Jest bardzo aromatyczna, idealnie nadaje się do herbaty. Herbatka z nalewką limonkową łagodnie koi jesienne przeziębienia.
Odświeża, zapobiega infekcjom i pomaga zwalczyć migrenę. Ma cudowny aromat i smak. Powinna znaleźć się w każdej apteczce. 0, 5 kg bardzo zielonych limonek 0,5 kg cytryn 0,5 kg cukru 1 l spirytusu Niegazowana woda mineralna. Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem. Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody. Odstawić na 4 dni. Mieszać. Odcedzić skórki. Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru. Zostawić na tydzień. Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat. Odstawić na 1 tydzień. Przefiltrować. Schować do apteczki. Uwaga: Spożywać w niewielkich ilościach!
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama