Reklama
Wasze przepisy: Danuta Niżyńska: Nalewka limonkowa
Jest bardzo aromatyczna, idealnie nadaje się do herbaty. Herbatka z nalewką limonkową łagodnie koi jesienne przeziębienia.
- 10.10.2009 09:51
Odświeża, zapobiega infekcjom i pomaga zwalczyć migrenę. Ma cudowny aromat i smak. Powinna znaleźć się w każdej apteczce.
0, 5 kg bardzo zielonych limonek
0,5 kg cytryn
0,5 kg cukru
1 l spirytusu
Niegazowana woda mineralna.
Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem.
Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody.
Odstawić na 4 dni. Mieszać.
Odcedzić skórki.
Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru.
Zostawić na tydzień.
Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat.
Odstawić na 1 tydzień. Przefiltrować. Schować do apteczki.
Uwaga: Spożywać w niewielkich ilościach!
Reklama













Komentarze