Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przetwory: Konfitura z pigwy oraz likier pigwowy

Ma od cytryny więcej witaminy C i na głowę bije ją aromatem. Złoci się na krzakach i straganach. Robimy pigwę na zimę. Gdy przyjdzie zima, obok herbaty podanej w szklankach, na talerzyku podamy konfiturę z pigwy. W całej kuchni zapachnie słonecznym latem.
Składniki: 5 kg pigwy 4 kg cukru cytryna kieliszek białego wina Wykonanie: Pokrojone owoce, dokładnie oczyszczone z pestek, należy zasypać na noc cukrem w ilości 75 dag na kilogram pigwy. Następnie gotować przez 3 dni z rzędu po godzinie, najpierw na mocnym, potem wolnym ogniu. Przed końcem gotowania dodać sok z cytryny, kieliszek dobrego białego wina i gotowe: do słoików, pasteryzacji i spiżarni. Składniki: litr świeżego soku z pigwy litr spirytusu 50% 100 g cukru Wykonanie: Składniki połączyć, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Zlać do butelek, do każdej włożyć po 1 ziarnku kardamonu na smak. Podawać do herbaty. Jakie są korzyści z pigwy? Wzmocnienie odporności, obniżenie cholesterolu, zapobieganie chorobom serca, utrzymanie poziomu cukru we krwi. Owoce pigwy i pigwowe przetwory poprawiają nastrój i humor!
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama