Robimy wędliny. Schab ze śliwkami
Zamiast kupować wędliny, które udają wędliny, lepiej kupić mięso, upiec i robić kanapki. Na przykład upiec schab ze śliwkami.
- 10.10.2009 19:05
2 kg schabu
15 suszonych śliwek węgierek
10 ząbków czosnku
1 mała łyżeczka kminku
Na marynatę:
2 listki laurowe
1 łyżeczka owoców jałowca
6 ziaren pieprzu
1 mała łyżeczka tymianku
sól
2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oleju
sól.
Zrobić marynatę. Zagotować jałowiec, ziele, pieprz, listek laurowy, wystudzić, dodać miód, musztardę, zioła, czosnek, sól i olej. Zalać marynatą schab i schować do lodówki na 12 godzin.
Zamarynowany schab przebić na wylot, wypełnić śliwkami wymieszanymi z kminkiem, natrzeć solą roztartą z czosnkiem i olejem. Zapakować w rękaw, piec 1, 5 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Podawać na zimno.
Reklama













Komentarze