Reklama
Dynia? Jeszcze mi mało. Pikantny dip dyniowy
Tak jak nie mogę się dyni nafotografować, tak nie mogę się jej najeść. Oto intrygujący przepis na dip, który pochodzi z książki Marleny Spieler \"Kuchnia żydowska - 75 potraw na różne okazje\", wyd. Siedmioróg, 2005. Muszę spróbować...
- 09.10.2009 16:44
3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
5-8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
675 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1-2 łyżeczki (5-10 ml) mielonego kminku
1 łyżeczka (5 ml) mielonej papryki
1/4-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4-1/2 łyżeczki curry
75 g krojonych pomidorów z puszki lub pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów i 1-2 łyżki (15-30 ml) koncentratu pomidorowego
1/2-1 papryczka chili, posiekana, lub pieprz cayenne, do smaku cukier, do smaku sok z 1/2 cytryny lub do smaku sól
2 łyżki (30 ml) posiekanej kolendry, do przybrania.
Na oliwie zeszklić cebulę oraz połowę czosnku. Dodać dynię i dusić pod przykryciem, aż zacznie mięknąć.
Dodać przyprawy i smażyć 3 minuty. Dodać pomidory i papryczkę, doprawić cukrem i solą. Dusić bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka. Dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą.
Z kurczakiem na gorąco. Z indykiem. Ze schabem w ziołach.
Na zimno z wędliną.
I rewelacja: Z surowymi warzywami:)
Reklama













Komentarze