Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Dynia? Jeszcze mi mało. Pikantny dip dyniowy

Tak jak nie mogę się dyni nafotografować, tak nie mogę się jej najeść. Oto intrygujący przepis na dip, który pochodzi z książki Marleny Spieler \"Kuchnia żydowska - 75 potraw na różne okazje\", wyd. Siedmioróg, 2005. Muszę spróbować...
3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 5-8 ząbków czosnku, grubo posiekanych 675 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1-2 łyżeczki (5-10 ml) mielonego kminku 1 łyżeczka (5 ml) mielonej papryki 1/4-1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4-1/2 łyżeczki curry 75 g krojonych pomidorów z puszki lub pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów i 1-2 łyżki (15-30 ml) koncentratu pomidorowego 1/2-1 papryczka chili, posiekana, lub pieprz cayenne, do smaku cukier, do smaku sok z 1/2 cytryny lub do smaku sól 2 łyżki (30 ml) posiekanej kolendry, do przybrania. Na oliwie zeszklić cebulę oraz połowę czosnku. Dodać dynię i dusić pod przykryciem, aż zacznie mięknąć. Dodać przyprawy i smażyć 3 minuty. Dodać pomidory i papryczkę, doprawić cukrem i solą. Dusić bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka. Dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą. Z kurczakiem na gorąco. Z indykiem. Ze schabem w ziołach. Na zimno z wędliną. I rewelacja: Z surowymi warzywami:)
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama