Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wasze przepisy. Katarzyna Czołczyńska: Odwrócone babeczki z węgierkami

Kupiłam jedne z ostatnich w tym roku węgierek. Po przyjściu do domu szukałam przepisu na coś wyjątkowego, aby ten ostatni wypiek ze śliwkami pozostawił miłe wspomnienie po skończonym sezonie śliwkowym - pisze Kasia.
4 łyżki roztopionego masła + trochę do posmarowania foremki 0,5 szklanki cukru Muscovado (ja dałam zwykły) 6 małych śliwek węgierek wydrylowanych i przekrojonych na pół 1,25 szklanki mąki zwykłej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,25 szklanki lekko przyrumienionych i zmielonych orzeszków piniowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki cukru starta skórka cytryny (ja dałam skórkę z pół cytryny) 0,25 szklanki miodu 8 łyżek miękkiego masła 1 szklanka pełnotłustego sera ricotta (opakowanie 250 g) 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka soku z cytryny bita śmietana lub serek mascarpone do podania z babeczkami. Formę muffinkową wysmarować masłem. Wlać 1 łyżeczkę rozpuszczonego masła na dno każdego dołka. Na masło wsypać po dwie łyżeczki cukru. Następnie położyć po jednej połówce śliwki przecięciem w dół. Ważne! Śliwki muszą być małe, ponieważ wgłębienia na muffinki są niewielkie i sok ze śliwek w trakcie pieczenia wykipi. A po drugie, gdy użyjemy dużych śliwek nie zmieści się ciasto. W misce wymieszać obie mąki, orzeszki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesiać. W drugiej, większej misce wymieszać cukier ze skórką cytrynową. Dodać masło i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodać miód i ubijać jeszcze przez minutę. Następnie dodać ricottę, a później po jednym jajku dobrze ubijając po każdym z nich. Na koniec wmieszać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wsypać suche składniki. Mieszać tylko tyle, żeby się połączyły. Powstałą masę wyłożyć na śliwki. Piec w temp 180°C przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić przez 5 min i przy pomocy tacy (czy deseczki) odwrócić formę. Ostrożnie unosić ją w górę, aby wszystkie babeczki ładnie z niej wyszły. Podawać najlepiej lekko ciepłe z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Kasia prowadzi bloga: Pokrojone doprawione Warto tam zaglądać.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama