Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy naszych dziennikarzy. Krzysztof Załuski: Tureckie pierożki ze szpinakiem

Mają kruche ciasto z jogurtowym posmakiem. Ciasto kryje w sobie aromatyczny szpinak. Przybierają różne kształty. I nie można się nimi najeść.
Na ciasto: 20 dag drożdży, 500 mąki, olej, 2 łyżki jogurtu. Na farsz: 2 opakowania szpinaku, 2 cebule, czosnek, gałka muszkatołowa, zasmażka z mąki i wody. Wymieszać składniki ciasta, poczekać z godzinkę jak urośnie. Wyrobić ciasto, zrobić długi na 40 cm warkocz i pociąć na około 20 części, każdą rozwałkować. Na jednej patelni rozmrozić szpinak. Na drugiej podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać do szpinaku, doprawić startą gałką muszkatołową, solą, pieprzem i zasmażką z mąki i wody. Nakładać farsz na ciasto, lepić jak pierogi, sklejać białkiem. Piec 30 do 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej na papierze do pieczenia. Smacznego.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama