Przepisy naszych dziennikarzy. Krzysztof Załuski: Tureckie pierożki ze szpinakiem
Mają kruche ciasto z jogurtowym posmakiem. Ciasto kryje w sobie aromatyczny szpinak. Przybierają różne kształty. I nie można się nimi najeść.
- 14.10.2009 14:57
Na ciasto:
20 dag drożdży, 500 mąki, olej, 2 łyżki jogurtu.
Na farsz:
2 opakowania szpinaku, 2 cebule, czosnek, gałka muszkatołowa, zasmażka z mąki i wody.
Wymieszać składniki ciasta, poczekać z godzinkę jak urośnie. Wyrobić ciasto, zrobić długi na 40 cm warkocz i pociąć na około 20 części, każdą rozwałkować.
Na jednej patelni rozmrozić szpinak. Na drugiej podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać do szpinaku, doprawić startą gałką muszkatołową, solą, pieprzem i zasmażką z mąki i wody.
Nakładać farsz na ciasto, lepić jak pierogi, sklejać białkiem.
Piec 30 do 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej na papierze do pieczenia.
Smacznego.
Reklama













Komentarze