Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wasze przepisy. Marysia Góralczyk: Konfitury z ziołami

Konfitury robię z tego, na co akurat mam ochotę. Robię mało, tak, żeby zjeść w ciągu trzech dni. Zawsze dodaję zioła.
Podgrzewam owoce w miedzianym garnku. Mam go po mamie. Stopniowo dodaję cukier w proporcji 1 na 1, orzechy i zioła. Co pewien czas potrząsam garnkiem i zbieram pianę. Pod koniec smażenia dobieram zioła. Do jabłek pasuje jałowiec. Oraz lawenda. Do śliwek rozmaryn. Do pigwy mięta. Z dodawaniem ziół eksperymentuję. Łącze smaki i aromaty. Ponieważ smażę konfitury do zjedzenia, wciąż powstają nowe smaki. Alchemia konfitur Marysi Góralczyk jest niesamowita. Jakich ziół można używać do jakich owoców? Melisa: galaretka malinowa, pigwy, brzoskwinie, morele, jabłka. Lawenda: morele, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki. pigwa. Mięta: truskawki, śliwki, brzoskwinie. Rozmaryn: mirabelki, węgierki, pigwy, zielone pomidory. Tymianek: galaretka z jabłek, brzoskwinie, gruszki, konfitura z cebuli. Szałwia: galaretka z jabłek, gruszka z jabłkiem, zielone pomidory z pigwą.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama