Porady. Jak uwędzić białą kiełbasę. Bez wędzarki?
Czy można wędzić bez wędzarki? Można. I nie jest to trudne. Wędzić można na przykład w woku. Kto raz spróbuje, zorganizuje sobie prawdziwą wędzarkę. A to już jest przyjemność.
- 18.10.2009 18:00
Skład zalewy peklującej powinien mieć proporcję 100 do 11. Na 1 litr wody dajemy 100 g soli peklującej i 10 g cukru.
Można dodać przyprawy: ziele angielskie, pieprz, jałowiec, suszone zioła: estragon, tymianek i rozmaryn.
Stosunek mięsa do zalewy powinien wynosić co najmniej 1 do 1. Na 1 kg mięsa – 1 litr zalewy. Maksymalnie: 1.5 litra. Na 1 kg mięsa dajemy do zalewy nie więcej niż 10 g przypraw.
Mięso powinno poleżeć w zalewie przez noc.
Najprościej wędzić w woku. Należy wyłożyć wok folią aluminiową, wsypać łyżki mączki wędzarniczej (do kupienia w sklepie wędkarskim) lub własnoręcznie zastruganych wiórek, dodać zioła, nakryć wok i podgrzać na średnim ogniu. Zamiast wiórek można wsypać czarną herbatę.
Posmarować ruszt olejem, ułożyć kawałki mięsa, włożyć ruszt do woka i nakryć. Po 15 minutach mięso gotowe.
Kto nie chce bawić się w zalewy, niech kupi sobie białą kiełbasę czosnkową i uwędzi w woku.
Reklama













Komentarze