Hity polskiej kuchni. Lanckorona: Chrzanówka
Podawana w okolicach Lanckorony (dawniej jako potrawa ściśle wielkanocna), jest do dziś uważana za afrodyzjak działający zarówno na panów jak i na panie.
- 18.10.2009 17:22
Litr serwatki, 4 łyżki świeżo startego chrzanu, kawałek wędzonki lub wędzonego żeberka, kawałek kiełbasy (w sumie około 15-20 dag), lubczyk (kilka listków), 2-3 jajka na twardo, śmietana, łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, nieco naci pietruszki i koperku.
Serwatkę podgrzać, dodać chrzan i podsmażoną wędzonkę (żeberko) i kiełbasę, pokrojone lub posiekane jajka. Zagotować przez kilka minut.
Doprawić solą, pieprzem i mąką roztrzepaną ze śmietaną (do słoika nalać nieco ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i gęstą śmietanę, a następnie roztrzepać - nie będzie kluch).
Na minutę przed zdjęciem garnka z paleniska dodać drobno posiekany lubczyk i wyciśnięty czosnek.
Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, posypując zupę na talerzu lub w miseczce szczypta drobno posiekanej naci koperku i pietruszki.
Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich w Jastrzębi. Ciekawe przepisy na stronie: www.potrawyregionalne.pl
Reklama













Komentarze