Reklama
Kuchnia św. Hildegardy: Antystresowe ciasteczka
Już 800 lat temu Hildegarda z Bingen twierdziła, że najlepszym lekarstwem jest jedzenie. Właśnie wpadła mi w ręce \"Książka kucharska św. Hildegardy\". Jest niedziela i piekę ciasteczka.
- 18.10.2009 09:14
400 g maki orkiszowej
250 g masła
150 g cukru trzcinowego
200 g słodkich mielonych migdałów
2 jaja
20 g cynamonu
2 g gałki muszkatołowej
10 g goździków
szczypta soli.
Mąkę posiekać z kawałkami masła. Dodać cukier, migdały, jajka i przyprawy, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
Wyjąć, rozwałkować na 3 milimetry, wykroić ciasteczka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ciasteczka będą miały złoty kolor.
To bardzo mądra książka. Hildegarda podpowiada, że praca i obowiązki powinny pozostawać w zdrowej równowadze z odpoczynkiem. Poświęcaj się medytacjom, modlitwie, tańcom i śpiewom - naucza mniszka.
Płyty kompaktowe z jej muzyką biją rekordy popularności, teraz przyszła kolej na gotowanie z Hildegardą. W książce możecie znaleźć bardzo dużo ciekawych przepisów.
Reklama













Komentarze