Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kuchnia św. Hildegardy: Antystresowe ciasteczka

Już 800 lat temu Hildegarda z Bingen twierdziła, że najlepszym lekarstwem jest jedzenie. Właśnie wpadła mi w ręce \"Książka kucharska św. Hildegardy\". Jest niedziela i piekę ciasteczka.
400 g maki orkiszowej 250 g masła 150 g cukru trzcinowego 200 g słodkich mielonych migdałów 2 jaja 20 g cynamonu 2 g gałki muszkatołowej 10 g goździków szczypta soli. Mąkę posiekać z kawałkami masła. Dodać cukier, migdały, jajka i przyprawy, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć, rozwałkować na 3 milimetry, wykroić ciasteczka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ciasteczka będą miały złoty kolor. To bardzo mądra książka. Hildegarda podpowiada, że praca i obowiązki powinny pozostawać w zdrowej równowadze z odpoczynkiem. Poświęcaj się medytacjom, modlitwie, tańcom i śpiewom - naucza mniszka. Płyty kompaktowe z jej muzyką biją rekordy popularności, teraz przyszła kolej na gotowanie z Hildegardą. W książce możecie znaleźć bardzo dużo ciekawych przepisów.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama