Jeszcze Hildegarda: Ryba w skorupce bazyliowej
Wygląda, że to dobry pomysł. Święta mniszka ceniła ryby, polecała łączyć je ze świeżymi ziołami. Steki z ryby w bazyliowej skorupce. Warto przetestować.
- 18.10.2009 10:38
4 steki z ryby
sok z cytryny
sól
łyżka mąki orkiszowej
3 łyżki oleju słonecznikowego.
Na skorupkę:
3 łyżki posiekanej bazylii
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżko oleju słonecznikowego
2 łyżki mąki pszennej.
Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić, obtoczyć w mące i smażyć po 5 minut z każdej strony.
Składniki na skorupkę zmiksować, doprawić do smaku, posmarować steki z wierzchu miksturą bazyliową i smażyć 2 minuty.
Z czym podać bazyliową rybę? Ja bym ją zjadł z pieczonymi ziemniakami obficie obtoczonymi w kminku.
Komponowała muzykę, leczyła ziołami, nauczała jak zdrowo jeść. Na pierwszym miejscu stawiała orkisz, zaraz potem dużo warzyw, owoców, ziół i przypraw. Książkę czyta się jednym tchem, gotuje z nią bardzo przyjemnie.
Reklama













Komentarze