Reklama
Hit. Ciasteczka z parmezanem
Żeby je upiec, umówiliśmy się z Alicją Rebetą, która jest Mistrzynią od słodkich wypieków. Ciastka wyszły kusząco. A pani Alicja obdarowała nas tortem grzybowym. Oraz garścią porad i rodzinnych przepisów. W piątek, 23 października od 9 do 12 w Radiu Lublin trzy smaczne godziny . Czyli audycja \"Gotuj z Suliszem”. Zapraszamy na spotkanie z Alicją w Krainie Ciasteczek, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
- 22.10.2009 11:50
40 dag mąki
25 dag masła
20 dag parmezanu
mały słoiczek oliwek
białko jajka
sól, pieprz.
Makę przesiać. Posiekać z masłem. Dodać utarty ser, posiekane oliwki, sól, pieprz. Zagnieść ciasto, zrobić kulę, zawinąć w folię, schować do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło.
Podzielić na części, rozwałkować, wykroić ciasteczka. Każde posmarować białkiem i posypać serem.
Nastawić piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Piec 15 minut.
Do mąki można dodać zioła. I upiec ciasteczka rozmarynowe, bazyliowe, prowansalskie.
Zamiast oliwek można dorzucić do ciasta pokruszone orzechy pistacjowe. Albo inne, ulubione orzeszki.
Jeśli zmieszacie kilka rodzajów sera, ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze.
Na ciasteczka można nakładać pikantne pasty, choć moim zdaniem najlepsze są solo. Z łykiem dobrego piwa.
Reklama













Komentarze