Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Złota łyżka dla restauracji \"U Elizy\" w Piaskach

Po raz siódmy redakcja Dziennika Wschodniego\" przyznała \"Złotą łyżkę\". Pani Eliza Kunc odebrała prestiżową nagrodę na Europejskim Festiwalu Smaku. W piątek, 23 października dyplom sygnowany podpisem Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza zawisł na honorowym miejscu w restauracji \"U Elizy\". Gratulujemy.
Dwa Księżyce w Kazimierzu Autorska kuchnia Bożeny Doraczyńskiej, fantastyczna zupa zacierkowa, ruskie pierogi w parmezanie, naleśniki ze szpinakiem. Czyli domowa kuchnia na najwyższym poziomie. Dworek u Elizy w Piaskach Fantastyczne flaki z lina. I sławne piaseckie z dodatkiem cielęciny. Pyszna zupa borowikowa z wazy i koziołki pod sztućce. Oraz wyśmienite ryby. Ciepło z kominka i serdeczność właścicielki Elizy Kunc. Karczma Opolska w Opolu Lubelskim Dziś takich restauracji już nie ma. Dlaczego? Bo kucharki gotują tam tak, żeby smakowało szefowi. Pyszne śledzie, karp w śmietanie, żurek opolski, zawijas, schabowy na cały talerz i rewelacyjne gęsie wątróbki. Swojskie klimaty. Karczma Rzym w Konopnicy Bajkowa architektura. Znakomite boczniaki z patelni, sandacz po polsku, kergulena z rusztu i zupa nad zupy. Czyli sławna polewka ułańska według Monatowej. Knajpa U Fryzjera w Kazimierzu Czyli najbardziej magiczne miejsce w miasteczku. Żydowskie przysmaki i tatarskie pierogi. Bardzo dobra gęś faszerowana kaszą z grzybami, gęsie szyjki i kawior po żydowsku. Do tego klezmerzy na żywo. I wzruszający \"Chory kotek” na kaca. Magia w Lublinie Czyli autorska kuchnia Wiesława Kurowskiego. Wnętrza pełne zegarów. Wyborne carpaccio z wołowiny i łososia. Najlepsza kaczka w Lublinie. Wytworne desery i bardzo dobra kawa. Restauracja Sitarska w Biłgoraju Powstała z pasji Grzegorza Borowego, stoi w miejscu żydowskiej karczmy i piekarni, kusi potrawami z kuchni żydowskiej, domowymi zupami, fantastycznymi pierogami i pirogiem biłgorajskim na gorąco. Restauracja \"U Stasia” w Tarnogrodzie Knajpa prima sort. Dobrze, tanio i z charakterem. Klimaty dawnych miasteczek nie do podrobienia. Wyśmienite zupy, ogromne schabowe i specjalność: schab po hetmańsku. W restauracji czuć jeszcze PRL-u czar. Zagroda Roztocze w Obszy Piróg biłgorajski ze śmietaną. Sakiewka z polędwicy pełna duszonych grzybów. I nadzwyczajne pierogi z kaszą gryczaną. Do tego malowniczy skansen i kucyk Majka, który lubi dzieci. Jak w bajce. Zajazd rybacki Pustelnia Całe szczęście, że pod Opolem Lubelskim jest restauracja, gdzie można zjeść rewelacyjne ryby w umiarkowanej cenie. Największym hitem jest karp w śmietanie, odfiletowany tak, że nie ma w nim żadnej ości. I choć można zjeść w Pustelni pstrąga, szczupaka a nawet halibuta - to karp w śmietanie jest boski. Kapituła Smaku przyznała \"Złotą Łyżkę\" za 2008 rok restauracji \"U Elizy\" w Piaskach, doceniając wysoki poziom potraw, wysmakowane wnętrze oraz serdeczność właścicielki, Elizy Kunc. W restauracji z pietyzmem odtwarza się zapomniane smaki, twórczo interpretuje rodzimą kuchnię i poszukuje nowych propozycji. Wysmakowane wnętrze i dbałość o szczegóły połączona z ujmującą serdecznością Gospodyni - sprawiają, że o restauracji już głośno w Polsce. Gratulujemy. \"Pavillon” w Nałęczowie \"Polonia” w Lublinie \"Dwór Anna” w Jakubowicach Konińskich. \"Hades” w Lublinie Zajazd Marta w Pułankowicach Old Pub w Lublinie \"U Elizy\" w Piaskach
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama