Dobre ryby: Kergulena na topie
Ta niewielka rybka pływa w oceanie na głębokości 700 metrów. Najlepiej czuje się w pobliżu Antarktydy. Ma niezwykle smaczne mięso, zupełnie niedocenione w Polsce.
- 26.10.2009 08:01
Pół kg mrożonej kerguleny
1 cytryna
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
pieprz
oliwa
trochę posiekanej pietruszki.
Małe kerguleny robimy w całości, większe kroimy na porcje. Po opłukaniu należy je posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie.
Po trzech minutach dodać masło, niech odchodzi na patelni. Na półmisku posypać pietruszką, podać z ósemkami cytryn.
Co do kerguleny?
Rybka jest tak dobra, że najlepiej smakuje sama.
Reklama













Komentarze