Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wasze przepisy. Agnieszka Krawiec: Zapiekanka z ziołami prowansalskimi

Choć ma bajkową figurę, to lubi zajadać boczek z patelni, świeżonkę z cebulką a na deser śledzie. Dziś poleca swoją zapiekankę. Do dobrego wina.
Świeżonkę zna z domu rodzinnego w Lipie. Jada ją na wiejskim chlebie. Przepada za kalafiorową zupą, śledziami w oleju i ciastami, które piecze w wielkim wyborze. Co lubi najbardziej? Plastry boczku z patelni z dodatkiem dobrze wysmażonej cebulki. Ale furorę wśród przyjaciół robi jej zapiekanka. Składniki: 1 bagietka masło czosnkowe 15 dag niebieskiego sera pleśniowego 1 gruszka zioła prowansalskie Wykonanie: Bagietkę pokroić w ukośne kawałki. Posmarować masłem czosnkowym. Na każdej kromce położyć cienki plaster świeżej gruszki. Na gruszkę nałożyć plaster sera pleśniowego. Posypać roztartymi ziołami i zapiec w piekarniku na złoto. Podawać w dobrym towarzystwie z dobrym winem. Składniki: 8 płatów śledziowych 3 cebule cytryna sól, pieprz dobra oliwa. Wykonanie: Śledzie namoczyć na parę godzin. Pokroić na kawałki. - Tak, żeby jeden kawałek starczył na trzy razy do buzi - mówi Agnieszka. Posolić, dodać pieprz, obłożyć plastrami cebuli, skropić cytryną, odczekać i zalać oliwą. Gotowe za trzy godziny.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama