Przepisy mistrzów. Eliza Kunc: Śledzie w imbirze
To potrawa, która zachwyciła Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza na ubiegłorocznym \"Święcie śledzia\". Śledzie w imbirze zajęły tam pierwsze miejsce. Są pyszne. Zresztą sprawdźcie sami.
- 28.10.2009 09:41
pół kg śledzia
pół łyżeczki startego kłącza imbiru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
6 goździków
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżki miodu
pół szklanki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz
łyżka posiekanej skórki pomarańczowej w skórce.
Filety śledziowe wymoczyć w mleku. Osączyć, pociąć na małe porcje.
Miód rozetrzeć z sokiem z cytryny. Dodać oliwę. W moździerzu utłuc goździki. Zetrzeć na tarce gałkę.
Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, polać sosem śledzie. Posypać skórką pomarańczową.
Reklama













Komentarze