Reklama
Gotuj z Suliszem. Trzy smaczne godziny w Radiu Lublin. Ryba z kolendrą
W piątek, 30 października od dziewiątej do dwunastej. Jak smakuje kergulena? Dlaczego labraks jest modny? Skandal z pangą. Porady dla dorady. Sensacyjne odkrycie w sprawie kurkumy. I kuchnia Urszuli Dudziak. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
- 30.10.2009 04:53
Ojcem chrzestnym kerguleny w lubelskich restauracjach jest Marian Koczorowski. Najpierw podawał ją w \"Piwnicy Rycerskiej\", teraz podaje w \"Karczmie Rzym\". - To bardzo smaczna ryba, ma delikatne białe mięso i nie ma ości - mówi restaurator.
Kergulena ma delikatny smak. Wystarczy skropić je cytryną, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem i usmażyć na złoto. Do tego można podać sos koperkowy.
A oto mój ulubiony przepis na rybę od Agnieszki Kręglickiej. Dostałem go w prezencie.
Składniki:
600 g filetów mięsistej morskiej ryby
przyprawa:
2 łyżki oliwy
2 łyżki liści kolendry
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
1 utarty ząbek czosnku
skórka i sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżeczki miodu
sól, pieprz, kumin.
Wykonanie:
Wymieszać składniki przyprawy, wysmarować nimi cztery rybne filety. Piec w rozgrzanym piekarniku, po dziesięciu minutach filety obrócić i piec jeszcze sześć-dziesięć minut, aż ryba będzie gotowa. Tak samo można przygotować filety z kurczaka.
Je zdrowo. Młodnieje. Ma coraz więcej muzycznej i życiowej energii. Co jada? Włącz Radio Lublin, w piątek 30 października po 9 rano. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
Reklama













Komentarze