Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przegląd diet: Dieta Agnieszki Kręglickiej

Jesz i chudniesz? Jak? Jesz wyłącznie warzywa ubogie w energię. Doprawiasz nieczyszczoną solą, ziołami, kminkiem, chrzanem, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Czy to jest dobre? Pyszne, pod warunkiem, że znasz parę sztuczek.
Co najlepiej jeść? Marchew, seler, pietruszkę, dużo kapusty, kalafiory i brokuły, czosnek, cebulę i pory. Do tego ogórki, cukinie, kabaczki, dynie, papryki, pomidory i dużo sałat. Dopuszczalne owoce to jabłka i grejpfruty, pomarańcze i kiwi. Robisz z tego surówki, zupy i drugie dania. Na pierwszy rzut oka takie jedzenie wydaje się monotonne. Ale warto spróbować Na warzywno owocowej diecie oczyszczającej dwukrotnie była Agnieszka Kręglicka, autorka książek kulinarnych. Wspomina, jak do jej restauracji (wraz z bratem prowadzi w Warszawie kilka restauracji) przyszła klientka, która poprosiła o drugie danie w zgodzie z taką dietą. Miało być smacznie i pięknie na talerzu. Kręglicka podała pokrojone wzdłuż plastry cukinii. Upiekła je na sucho w piekarniku z dodatkiem czerwonego pieprzu. Do tego wstążki marchewki pokrojone obieraczką do warzyw oraz zblanszowane różyczki brokułów i kalafiorów posypane gremolatą. Co to jest gremolata? To drobno posiekana natka pietruszki, skórka cytryny bez albedo i czosnek. Do warzywnego dania Kręglicka podała sałatkę z kolorowych mini pomidorów z bazylią i sokiem z cytryny. Wrażenie było piorunujące. Każdy posiłek w tej diecie ma podobny skład. Na pół godziny przed posiłkiem pijesz sok wyciskany z warzyw i owoców. Te pół godziny jest bardzo ważne. Decyduje o chudnięciu. Następnie zjadasz surówki. Po surówkach dania gorące. Warzywa i owoce trzesz na tarce. Lub robisz to w malakserze. Następnie każdą surówkę skrapiasz łyżeczką octu jabłkowego. I tak codziennie. Okazało się, że ocet jabłkowy ma cudowne właściwości oczyszczające. Oraz powoduje redukcję wagi. Jedzenie warzyw i owoców z malaksera jest dobre przez pierwsze parę dni. Już w piątym dniu zacznie cię denerwować mieszanka warzyw i owoców. Ileż można jeść nawet najsmaczniejszą mamałygę? Z pomocą przychodzą tu różne obieraczki do warzyw. Możesz robić długie strużki z marchewki, wąskie słupki z porów, kolorowe wstążki i płatki z pietruszki czy jabłek. Im owoce i warzywa będą bardziej urozmaicone, tym dłużej wytrzymasz na diecie. Dużo smaku dają zupy. W tej diecie pomaga gotowanie na parze. Najwięcej smaku wydobywa z warzyw pieczenie. Zwykły burak czy seler posypany ziołami i zawinięty w folię ma rewelacyjny smak. Warto przeczytać: Ewa Dąbrowska, Ciało i ducha ratować żywieniem. Warzywa na gorąco zawsze muszą być ugotowane al dente. Kalafior czy brukselka mają być chrupiące i twarde. Jeśli \"zamęczycie” je w garnku – będą się rozpadać i stracą kolor. Pamiętajcie, wystarczy wkładka na garnek do gotowania na parze. Zupy warzywne mogą być bardzo pyszne. Zupa jarzynowa, pomidorowa, cebulowa, barszcz czy kapuśniak bez mięsa i tłuszczu obejdą się doskonale. Zawsze podstawą niech będzie warzywny bulion gotowany z pieczoną nad ogniem cebulą. Doskonałym rozwiązaniem jest zupa krem. Wywar gotujemy ze składnikiem prowadzący, następnie miksujemy go z dodatkami: korzeniem imbiru, czosnkiem, cebulą, pieczoną papryką. Kombinacji smakowych jest wiele. Zapraszam do poszukiwań.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama