Czarny makaron, biały sos, czarny sezam
Makaron barwiony atramentem mątwy podany z owocami morza to największy hit włoskich restauracji. Moda dotarła już do Warszawy i Lublina. Skąd ta popularność? To najsilniejszy afrodyzjak, jaki znamy w kuchni – mówi Magda Drążkiewicz z lubelskiej restauracji \"Frascati”.
- 01.11.2009 14:44
Atrament mątwy zrobił karierę w sztuce kulinarnej. Barwiono nim makarony. Za takim makaronem w towarzystwie owoców morza przepadali bohaterowie głośnej książki \"Dekameron” Boccaccia. Czarny makaron był także przysmakiem Casanovy.
1 opakowanie czarnego makaronu, 1 wędzona pierś z kurczaka. Na sos: 5 dag pleśniowego sera, 3 łyżki mąki, masło, bulion, biały pieprz, gałka muszkatołowa.
Ugotować makaron. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać pokruszony ser, rozprowadzić bulionem, wrzucić paseczki wędzonego kurczaka, doprawić pieprzem i gałką.
Ułożyć makaron na białym talerzu, polać sosem, posypać czarnym sezamem dla dekoracji.
Ma orzechowy smak, intensywniejszy od sezamu białego. Można z niego robić panierki, co nadaje potrawom orientalny smak. W Chinach bardzo popularna jest słodka zupa z czarnego sezamu, ryżu i cukru, która służy … przyśpieszeniu wzrostu włosów i ich odżywieniu.
Reklama













Komentarze