Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Czarny makaron, biały sos, czarny sezam

Makaron barwiony atramentem mątwy podany z owocami morza to największy hit włoskich restauracji. Moda dotarła już do Warszawy i Lublina. Skąd ta popularność? To najsilniejszy afrodyzjak, jaki znamy w kuchni – mówi Magda Drążkiewicz z lubelskiej restauracji \"Frascati”.
Atrament mątwy zrobił karierę w sztuce kulinarnej. Barwiono nim makarony. Za takim makaronem w towarzystwie owoców morza przepadali bohaterowie głośnej książki \"Dekameron” Boccaccia. Czarny makaron był także przysmakiem Casanovy. 1 opakowanie czarnego makaronu, 1 wędzona pierś z kurczaka. Na sos: 5 dag pleśniowego sera, 3 łyżki mąki, masło, bulion, biały pieprz, gałka muszkatołowa. Ugotować makaron. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać pokruszony ser, rozprowadzić bulionem, wrzucić paseczki wędzonego kurczaka, doprawić pieprzem i gałką. Ułożyć makaron na białym talerzu, polać sosem, posypać czarnym sezamem dla dekoracji. Ma orzechowy smak, intensywniejszy od sezamu białego. Można z niego robić panierki, co nadaje potrawom orientalny smak. W Chinach bardzo popularna jest słodka zupa z czarnego sezamu, ryżu i cukru, która służy … przyśpieszeniu wzrostu włosów i ich odżywieniu.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama