Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Nalewki. Anielska ze śliwek

Na targu zatrzęsienie węgierek. Teraz są na nalewki najlepsze. Polecam przepis na nalewkę ze śliwek suszonych i świeżych. Oraz przypraw. Jest bardzo aromatyczna. I nie za ostra.
5 dag suszonych śliwek bez pestek, pół kg węgierek, 3 szklanki spirytusu, 3 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru, 5 goździków, 5 ziaren kardamonu, po kawałku kory cynamonowca, laski waniliowej i gałki muszkatołowej, szczypta nasion kminku. Suszone śliwki posiekać. Świeże wypestkować. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, schłodzić. Wrzucić śliwki do gąsiorka, wlać wodę z przyprawami i spirytus, wymieszać, zamknąć i odstawić na parapet. Co kilka dni wstrząsać. Następnie przefiltrować przez bibułę (może być filtr do kawy), przelać do butelek i schować na kilka miesięcy. Im dłużej stoi, tym ma lepszy smak i zapach.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama