Reklama
Nalewki. Anielska ze śliwek
Na targu zatrzęsienie węgierek. Teraz są na nalewki najlepsze. Polecam przepis na nalewkę ze śliwek suszonych i świeżych. Oraz przypraw. Jest bardzo aromatyczna. I nie za ostra.
- 01.11.2009 14:53
5 dag suszonych śliwek bez pestek, pół kg węgierek, 3 szklanki spirytusu, 3 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru, 5 goździków, 5 ziaren kardamonu, po kawałku kory cynamonowca, laski waniliowej i gałki muszkatołowej, szczypta nasion kminku.
Suszone śliwki posiekać. Świeże wypestkować. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, schłodzić.
Wrzucić śliwki do gąsiorka, wlać wodę z przyprawami i spirytus, wymieszać, zamknąć i odstawić na parapet.
Co kilka dni wstrząsać.
Następnie przefiltrować przez bibułę (może być filtr do kawy), przelać do butelek i schować na kilka miesięcy. Im dłużej stoi, tym ma lepszy smak i zapach.
Reklama













Komentarze