Reklama
Coś dla fanów herbaty. Masala Chai
Zdobyła nieprawdopodobną popularność na świecie. Do imbryka z gotującą wodą wrzuca się najpierw liście czarnej herbaty, potem imbir, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i goździki.
- 01.11.2009 13:12
W różnych regionach Indii różnie przygotowuje się Masala Chai, stąd powstało wiele odmian tej niemal mistycznej herbaty. Różnią się nie tylko składem ale także sposobem parzenia.
Do imbryka z dwoma filiżankami wrzącej wody dodaj herbatę, poczekaj, dodaj przyprawy, gotuj przez 15 sekund. Odstaw na minutę.
Podgrzej mleko. Następnie rozlej napar do filiżanek, dodaj mleko i cukier.
Rozlej wodę na miedzianej patelni.
Dodaj przyprawy i doprowadź całość do wrzenia.
Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Dodaj mleko i cukier. Ponownie duś na wolnym ogniu.
Reklama













Komentarze