Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Coś dla fanów herbaty. Masala Chai

Zdobyła nieprawdopodobną popularność na świecie. Do imbryka z gotującą wodą wrzuca się najpierw liście czarnej herbaty, potem imbir, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i goździki.
W różnych regionach Indii różnie przygotowuje się Masala Chai, stąd powstało wiele odmian tej niemal mistycznej herbaty. Różnią się nie tylko składem ale także sposobem parzenia. Do imbryka z dwoma filiżankami wrzącej wody dodaj herbatę, poczekaj, dodaj przyprawy, gotuj przez 15 sekund. Odstaw na minutę. Podgrzej mleko. Następnie rozlej napar do filiżanek, dodaj mleko i cukier. Rozlej wodę na miedzianej patelni. Dodaj przyprawy i doprowadź całość do wrzenia. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodaj mleko i cukier. Ponownie duś na wolnym ogniu.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama