Reklama
Trzy smaczne godziny w Radiu Lublin. Kanie
W piątek 6 listopada od dziewiątej do dwunastej. Jak zrobić dobre steki? Jak zbierać kanie. I jak zrobić z nich schabowe. Sprawdzone przepisy, porady, konkurs. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.
- 06.11.2009 06:35
Najpierw sprawdź, czy ma ruchomy pierścień na nóżce. Potem ją przełam. Jeśli pusta w środku, trafiłeś na kanie. Wyglądają jak stacje radarów, są bardzo smaczne. Można z nich zrobić schabowe. Schabowe można też zrobić z boczniaków. I dużych pieczarek.
Najpierw delikatnie rozgniatamy grzyby. Następnie je zanurzamy w jajku wymieszanym z solą i pieprzem. Panierujemy w mące i bułce. Smażymy. Gotowe.
Spłukane wodą, obsuszone i pokrojone w kawałki, wylądowały na patelni w towarzystwie cebuli, czosnku i dobrego masła. Gdy się mocno podrumieniły, dodałem śmietany, pieprzu, soli. Pod przykrywką dusiły się na wolnym ogniu do kruchości.
Gdy kasza gryczana, najpierw ugotowana, potem zapieczona w piekarniku, była gotowa, wyłożyłem trzy kopiaste łyżki tego lubelskiego specjału na talerz, na to sześć kopiastych łyżek opieniek w sosie – i uczta była gotowa.
Reszta opieniek marynuje się w zalewie octowej i czeka na swój czas.
Reklama













Komentarze