Placki rybne ze śmietaną chili
Zapowiadają się bardzo smakowicie. Skoro kotlety z ryby są pyszne, to placki według poniższego przepisu podane z gęstą, kwaśną śmietaną doprawioną ostrym sosem chili - nie powinny być gorsze. Zapraszam do testów.
- 07.11.2009 11:15
650 g ziemniaków
300 g bobu lub grochu
900 g filetów z białej ryby
oliwa, mąka, biały pieprz, sól
kwaśna śmietana
sos chili
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, na 5 minut przed końcem gotowania dodać bób lub groch z puszki. Oddzielnie ugotować rybę na parze.
Odcedzić ziemniaki z bobem, utłuc. Rozdrobnić rybę na nieduże kawałki. Dodać do ziemniaków z bobem, delikatnie wymieszać, doprawić pieprzem. Uformować 8 placków i obtoczyć w mące.
Usmażyć na teflonowej patelni posmarowanej oliwą.
Podawać z miseczką śmietany skropionej sosem chili.
Przepis podaję za książką: Ryby i owoce morza. 101 sprawdzonych przepisów. Oficyna Imbir, Warszawa.
Reklama













Komentarze