Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Hit: Ciasto marchewkowe

Zwane też marchewkowcem lub piernikiem z marchwi. Ciasto marchewkowe jest na topie. Jak za ciastami nie przepadam, to marchewkowiec jest wyjątkiem.
30 dag mąki 17 dag cukru 20 dag marchewki 3 jaja 3 dag masła 50 ml oleju 15 g sody oczyszczonej sól przyprawa do piernika tłuszcz do formy proszek do pieczenia. Najpierw trzeba obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, łyżeczką sody, łyżeczką proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. 2 dag cukru zrumienić na karmel, rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Masło stopić, schłodzić i wymieszać z olejem. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i ubijając dalej stopniowo dodawać olej z masłem. Do utartych żółtek dodawać po łyżce mąki i utartej marchewki, na koniec połączyć z ubitą pianą. 2 małe keksówki wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. i piec około 40 do 50 minut. Pod koniec nakłuć ciasto patyczkiem – jeśli będzie suchy – ciasto jest gotowe. Żeby marchewkowiec był jeszcze bardziej smaczny, warto dodać 10 dag mąki żytniej do 20 dag pszennej.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama