Wasze przepisy. Małgorzata Skowyra, Oblasy: Golonka na kapuście
Golonka ma jałowcowy smak, piecze się na kapuście z winnym jabłkiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo Oblasy słyną z dobrego jedzenia.
- 22.11.2009 11:19
60 dag golonki
12 dag słoniny
4 dag smalcu
20 dag kapusty kiszonej
20 dag soczystego, kwaśnego jabłka
60 dag cebuli
4 ziarna jałowca
listek laurowy
pieprz
majeranek
sól.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Brytfannę wysmarować smalcem, włożyć golonkę i piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C.
Cebulę obrać, posiekać, jabłko umyć i pokroić w ósemki. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić w rondlu. Kapustę gotować w oddzielnym garnku razem z ziarenkami jałowca i listkiem laurowym, przełożyć do niej wytopione skwarki ze słoniny. Na tłuszczu zrumienić cebulkę, potem wrzucić jabłka i dusić 5 minut.
Na brytfannę wyłożyć ugotowaną kapustę, usunąć jałowiec i listek laurowy, wymieszać z cebulą, jabłkami i tłuszczem, przyprawić pieprzem. Na tak przygotowanej kapuście ułożyć golonkę i zapiekać razem około 15 minut.
Podawać z opieczonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki.
Reklama













Komentarze