Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wasze przepisy. Małgorzata Skowyra, Oblasy: Golonka na kapuście

Golonka ma jałowcowy smak, piecze się na kapuście z winnym jabłkiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo Oblasy słyną z dobrego jedzenia.
60 dag golonki 12 dag słoniny 4 dag smalcu 20 dag kapusty kiszonej 20 dag soczystego, kwaśnego jabłka 60 dag cebuli 4 ziarna jałowca listek laurowy pieprz majeranek sól. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Brytfannę wysmarować smalcem, włożyć golonkę i piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Cebulę obrać, posiekać, jabłko umyć i pokroić w ósemki. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić w rondlu. Kapustę gotować w oddzielnym garnku razem z ziarenkami jałowca i listkiem laurowym, przełożyć do niej wytopione skwarki ze słoniny. Na tłuszczu zrumienić cebulkę, potem wrzucić jabłka i dusić 5 minut. Na brytfannę wyłożyć ugotowaną kapustę, usunąć jałowiec i listek laurowy, wymieszać z cebulą, jabłkami i tłuszczem, przyprawić pieprzem. Na tak przygotowanej kapuście ułożyć golonkę i zapiekać razem około 15 minut. Podawać z opieczonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama