Jaka jest najlepsza jajecznica, którą robicie?
Aż wierzyć się nie chce, że w najstarszej polskiej książce kucharskiej są trzy wyśmienite przepisy na jajecznicę. A w słynnym \"Kucharzu doskonałym” można znaleźć jajecznicę z truflami, suszonym śledziem, panierowaną w chlebie a nawet krajaną w zraziki.
- 29.11.2009 19:41
Stanisław Czerniecki w dziele \"Compendium ferculorum” wydanym w 1682 roku opisuje trzy rodzaje jajecznicy.
Pierwszy jest prosty: \"Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajać”.
Czerniecki podaje jeszcze przepis na jajecznicę z winem: \"Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj” oraz \"Jajecznicę ze śmietaną słodką”: \"Rozbij jajec z śmietaną słodką, wlej na gorące masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy soli z potrzebą”.
W \"Kucharzu doskonałym” Wojciecha Wielądka są aż 32 przepisy na potrawy z jaj. Oto jego porady: \"Ile chcesz weź jajec, włóż w rondel, osól, ubij dobrze jaja, rozpuść masła w tyglu, wlej jaja, usmaż jajecznicę, przyrumień pięknie od spodu, przewróć na półmisek, na którym masz dać. Niektórzy lubiący pietruszkę i cebulę siekaną drobno kładą. Jeżeli chcesz zrobić przedniejszą jajecznicę, jako to jajecznicę na słoninie, z nerkami cielęcymi, z szparagi, z truflami, z grzybami, smażonymi pieczarkami i innemi zaprawami, trzeba wprzód ugotować zaprawę jak się należy, zastudziwszy, usiekaj ażeby się lepiej zmieszała z jajami, ubij razem i zrób jajecznicę w tyglu jak inne, posól według potrzeby”.
Autor polecał także jajecznicę z wędzonymi śledziami, jajecznicę z sałatą i cykorią, jajecznicę panierowaną w chlebie, \"jajecznicę suszoną krajaną w zraziki”, jajecznicę smażoną z miąższem chleba moczonym w śmietanie i jajecznicę pod pierzynką z cebulki, grzybów i pietruszki.
Ja najbardziej lubię:
a/ jajecznicę na boczku
b/ jajecznicę na paprykowanej słoninie
c/ jajecznicę na boczku i cebuli
d/ jajecznicę na maśle ze szczypiorkiem
e/ jajecznicę na maśle z pieczarkami
f/ jajecznicę na maśle solonym
Czekam na Wasze propozycje. W komentarzach. Za dobry przepis odwdzięczę się dobrą książką kucharską.
Reklama













Komentarze