Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jaka jest najlepsza jajecznica, którą robicie?

Aż wierzyć się nie chce, że w najstarszej polskiej książce kucharskiej są trzy wyśmienite przepisy na jajecznicę. A w słynnym \"Kucharzu doskonałym” można znaleźć jajecznicę z truflami, suszonym śledziem, panierowaną w chlebie a nawet krajaną w zraziki.
Stanisław Czerniecki w dziele \"Compendium ferculorum” wydanym w 1682 roku opisuje trzy rodzaje jajecznicy. Pierwszy jest prosty: \"Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajać”. Czerniecki podaje jeszcze przepis na jajecznicę z winem: \"Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj” oraz \"Jajecznicę ze śmietaną słodką”: \"Rozbij jajec z śmietaną słodką, wlej na gorące masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy soli z potrzebą”. W \"Kucharzu doskonałym” Wojciecha Wielądka są aż 32 przepisy na potrawy z jaj. Oto jego porady: \"Ile chcesz weź jajec, włóż w rondel, osól, ubij dobrze jaja, rozpuść masła w tyglu, wlej jaja, usmaż jajecznicę, przyrumień pięknie od spodu, przewróć na półmisek, na którym masz dać. Niektórzy lubiący pietruszkę i cebulę siekaną drobno kładą. Jeżeli chcesz zrobić przedniejszą jajecznicę, jako to jajecznicę na słoninie, z nerkami cielęcymi, z szparagi, z truflami, z grzybami, smażonymi pieczarkami i innemi zaprawami, trzeba wprzód ugotować zaprawę jak się należy, zastudziwszy, usiekaj ażeby się lepiej zmieszała z jajami, ubij razem i zrób jajecznicę w tyglu jak inne, posól według potrzeby”. Autor polecał także jajecznicę z wędzonymi śledziami, jajecznicę z sałatą i cykorią, jajecznicę panierowaną w chlebie, \"jajecznicę suszoną krajaną w zraziki”, jajecznicę smażoną z miąższem chleba moczonym w śmietanie i jajecznicę pod pierzynką z cebulki, grzybów i pietruszki. Ja najbardziej lubię: a/ jajecznicę na boczku b/ jajecznicę na paprykowanej słoninie c/ jajecznicę na boczku i cebuli d/ jajecznicę na maśle ze szczypiorkiem e/ jajecznicę na maśle z pieczarkami f/ jajecznicę na maśle solonym Czekam na Wasze propozycje. W komentarzach. Za dobry przepis odwdzięczę się dobrą książką kucharską.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama