Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Nóż ze stali damasceńskiej

W czarnym etui wygląda jak dzieło sztuki. Już wkrótce takie noże będziecie mogli wygrać w świątecznym konkursie.
Pierwszy test wykonaliśmy w redakcji. Nóż z wdziękiem przecinał w powietrzu kartkę papieru. Czy mogło być inaczej, skoro ostrza wykonane z damasceńskiej stali przez wiele stuleci były obiektem marzeń europejskich rycerzy i bliskowschodnich wojowników. Ostrością i wytrzymałością nie miały sobie równych. Szable z damasceńskiej stali siały popłoch wśród Krzyżowców w XI wieku. Ponoć muzułmańscy wojownicy potrafili jednym cięciem rozpłatać hełm i czaszkę, nie szczerbiąc przy tym szabli. Nóż, który otrzymaliśmy do testów ze sklepu MediaJet.PL – wykonany został ze stali VG10 (najwyższa klasa wysokowęglowej stali wynaleziona przez Takefu Special Steel co.,Ltd, w Japonii) o twardości 60 HRC. Ostrze noża składa się 67 warstw stali zapewniając niesamowitą wręcz ostrość (można się nim bez problemu ogolić) i jednocześnie elastyczność. Wzory widoczne na ostrzu noża, powstające podczas produkcji powodują, że każdy nóż jest niepowtarzalny i wygląda jak dzieło sztuki. Jak nóż spisuje się w praktyce? Na pierwszy ogień poszedł bochenek pszennego chleba. Pod zwykłym nożem kruszy się na całego, pod specjalnym nożem do chleba pszenny chleb daje się kroić w grube kromki. Nasz nóż ze sklepu MediaJet.PL pokroił pszenny chleb na cieniutkie kromki. Cebulę w piórka pokroił z wdziękiem. Wędliny lepiej niż elektryczna krajalnica. Ale klasę pokazał przy żółtym serze. Po użyciu, wymyciu i osuszeniu przesmarowałem go odrobiną oliwy. Czeka na następne zadanie. Już wkrótce na naszym serwisie KUCHNIA konkurs. A w nim cały worek nagród. W tym te najważniejsze ze sklepu MediaJet.PL: luksusowy zestaw noży ze stali damasceńskiej, nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej (taki jak testowaliśmy) oraz mały nóż do zadań specjalnych - także ze stali damasceńskiej. Co jeszcze będzie można wygrać w naszym konkursie? Na pewno świąteczne zestawy herbat Irving z czekoladą Lindt. Oraz fantastyczne książki kucharskie.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama