Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Idzie mróz: Polewka żołnierska

Zwana też ułańską. Bardzo prosta zupa na skwarkach z boczku, czerstwym chlebie i suszonych grzybach. Tak dobra jak zalewajka, żur czy grochówka. A może nawet jeszcze lepsza.
1,5 l wody, 2 łyżki smalcu ze skwarkami z boczku, 1 plaster paprykowej słoniny, 4 suszone kapelusze borowików, 3 kromki czerstwego żytniego chleba, 1 duża cebula, 4 jajka na twardo, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki. Namoczyć grzyby na noc. W garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę smalcu ze skwarkami z boczku, następnie wodę spod grzybów. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu ze skwarkami, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokruszony chleb, podsmażyć, jak się zrumieni dodać do zupy. Dodać grzyby pokrojone w paski, słoninę pokrojoną w drobną kostkę, doprawić solą z pieprzem, potem gałką, gotować kilka minut. Do miski włożyć po dwie połówki jajka na twardo, zalać polewką, posypać posiekaną natką pietruszki.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama