Reklama
Idzie mróz: Polewka żołnierska
Zwana też ułańską. Bardzo prosta zupa na skwarkach z boczku, czerstwym chlebie i suszonych grzybach. Tak dobra jak zalewajka, żur czy grochówka. A może nawet jeszcze lepsza.
- 03.01.2010 11:27
1,5 l wody, 2 łyżki smalcu ze skwarkami z boczku, 1 plaster paprykowej słoniny, 4 suszone kapelusze borowików, 3 kromki czerstwego żytniego chleba, 1 duża cebula, 4 jajka na twardo, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.
Namoczyć grzyby na noc. W garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę smalcu ze skwarkami z boczku, następnie wodę spod grzybów.
Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu ze skwarkami, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokruszony chleb, podsmażyć, jak się zrumieni dodać do zupy.
Dodać grzyby pokrojone w paski, słoninę pokrojoną w drobną kostkę, doprawić solą z pieprzem, potem gałką, gotować kilka minut. Do miski włożyć po dwie połówki jajka na twardo, zalać polewką, posypać posiekaną natką pietruszki.
Reklama













Komentarze