Słynne potrawy świata: musaka
Dlaczego warto jeść potrawy z bakłażanów? Tradycja mówi, że są silnym afrodyzjakiem. Medycyna Wschodu – że gwarantują długowieczność. Współcześni lekarze – że skutecznie obniżają cholesterol. Jedno jest pewne – są delikatne w smaku. A w musace smakują rewelacyjnie. Przetestujcie.
- 07.01.2010 21:08
Ale uwaga. Niedojrzałe – zawierają trującą solaninę. Jak sprawdzić czy bakłażany są dojrzałe? Pod naciskiem palca ich miąższ powinien lekko się uginać. Ojczyzną musaki jest Turcja. Ale dziś turecką zapiekankę z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu najchętniej jada się w Grecji. Oraz w Głusku. To właśnie tam zrobiliśmy ją z Krzysztofem Załuskim. W roli szefa kuchni – wystąpił Krzysiek. Asystował kot Zyzio.
1 kg bakłażanów, 50 dag mielonej jagnięciny, wołowiny z wieprzowiną lub indyka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 6 pomidorów, 1 puszka pomidorów w zalewie, oliwa, oregano, bazylia, sól, pieprz.
Na sos:
4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 3 łyżki sera żółtego.
Bakłażany pokroić w plastry, włożyć do durszlaka, posolić i odstawić, żeby puściły gorzki sok. Po 30 minutach opłukać, smażyć na oliwie na złoto, osączyć na bibule.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wycisnąć pestki i odłożyć. Na oliwie spod bakłażanów podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek i mielone mięso. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić ziołami i pieprzem, posolić.
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zdjąć z ognia, rozprowadzić powoli wlewanym mlekiem. Cały czas mieszając postawić na małym ogniu, zagotować, dodać połowę startego sera. Po chwili żółtka roztrzepane z niewielką ilością sosu.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami bakłażany i mięso, na końcu pomidory. Kto lubi, może dołożyć kawałki sera typu feta. Polać sosem i wstawić do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 20 minutach posypać musakę startym serem i piec kolejne 20 minut. Podawać z dobrym winem.
W piątek 8 stycznia 2010 od 9 do 12 w audycji \"Gotuj z Suliszem” w kazimierskiej restauracji \"Kwadrans” zrobimy polędwiczki ze szpinakiem, serem kozim i sosem grzybowym. W cyklu \"Słynne potrawy świata” – musakę. Zajrzymy do szufladki z przyprawami, w poradniku – posłuchamy prof. Michała Tombaka. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
Reklama













Komentarze