Jak ugotować wojskową grochówkę?
Wpaść w piątek 12 lutego po 9 rano na Plac Litewski, znaleźć żółty namiot Radia Lublin, żołnierzy i wojskową grochówkę. Spróbować, popytać wojsko i ugotować w domu. Zapraszam na Gotuj z Suliszem z poczęstunkiem.
- 11.02.2010 19:24
A kiedy już spróbujecie, warto zasięgnąć wojskowej porady. Na miejscu będą żołnierze z 3. Brygady Zmechanizowanej Legionów im. R. Traugutta, pod kierownictwem szefa kuchni, st. chorążego Roberta Płusy. I nasi goście. Czekamy.
Składniki:
60 dag grochu, 20 dag wędzonych żeberek, 20 dag wędzonego boczku, 40 dag kiełbasy śląskiej, 30 dag łopatki, 40 dag ziemniaków, 20 dag marchwi, kawałek selera, cebule, 1 pietruszka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek i czosnek na smak.
Wykonanie:
Groch namoczyć przez parę godzin, ugotować z wędzonymi żeberkami i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć z cebulą, dodać do grochu razem z warzywami i ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Dołożyć boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Doprawić solą z pieprzem, majerankiem, wrzucić roztarty ząbek czosnku. Kto lubi może zaprawić grochówkę zasmażką.
Smacznego
Reklama













Komentarze