Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak ugotować wojskową grochówkę?

Wpaść w piątek 12 lutego po 9 rano na Plac Litewski, znaleźć żółty namiot Radia Lublin, żołnierzy i wojskową grochówkę. Spróbować, popytać wojsko i ugotować w domu. Zapraszam na Gotuj z Suliszem z poczęstunkiem.
A kiedy już spróbujecie, warto zasięgnąć wojskowej porady. Na miejscu będą żołnierze z 3. Brygady Zmechanizowanej Legionów im. R. Traugutta, pod kierownictwem szefa kuchni, st. chorążego Roberta Płusy. I nasi goście. Czekamy. Składniki: 60 dag grochu, 20 dag wędzonych żeberek, 20 dag wędzonego boczku, 40 dag kiełbasy śląskiej, 30 dag łopatki, 40 dag ziemniaków, 20 dag marchwi, kawałek selera, cebule, 1 pietruszka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek i czosnek na smak. Wykonanie: Groch namoczyć przez parę godzin, ugotować z wędzonymi żeberkami i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć z cebulą, dodać do grochu razem z warzywami i ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Dołożyć boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Doprawić solą z pieprzem, majerankiem, wrzucić roztarty ząbek czosnku. Kto lubi może zaprawić grochówkę zasmażką. Smacznego
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama