Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zakonne przepisy z Benedyktynką

Oto trzy przepisy z zakonnej kuchni braci Benedyktynów w Lubiniu, gdzie powstaje słynny likier ziołowy zwany Benedyktynką.
Benedyktynka to najbardziej znany polski likier, samodzielnie wytwarzany przez benedyktynów z klasztoru w Lubiniu. Mnisi chętnie dzielą się przepisami z wykorzystaniem Benedyktynki. Benedyktyni czekają na wasze przepisy pod adresem mailowym: [email protected] Składniki: 1 kg piersi z kurczaka sok z połowy cytryny 5 dag rodzynek 5 dag żurawiny ziarna sezamu do smaku 1 łyżka miodu 150 ml bulionu. Marynata: 3 łyżki Benedyktynki 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz. Wykonanie: Pokrojone piersi z kurczaka wkładamy do letniej wody z dodatkiem cytryny na 2 minuty. Osuszamy, kładziemy do marynaty i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Po wyjęciu z marynaty mięso smażymy na oleju. Pod koniec smażenia wlewamy 2 łyżki stołowe bulionu. Dodajemy sparzone rodzynki i żurawinę. Można podlać marynatą. Posypujemy ziarnem sezamu i dodajemy miód. Jeśli lubimy głębię smaku ziołowego, wlewamy kieliszek Benedyktynki i flambirujemy albo też podajemy kieliszek Benedyktynki do potrawy. Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 30 dag karkówki 30 dag wołowiny 1 cebula 5 jaj kostka masła 80 ml Benedyktynki zioła prowansalskie sól, pieprz. Wykonanie: Cebulkę podsmażyć z wątróbką (nie dodawać soli). Pozostałe mięso pokroić i też podsmażyć. Wszystko zmielić trzykrotnie. Do masy dodać jajka, sklarowane masło i Benedyktynkę, przyprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Prostokątną formę wysmarować masłem i obsypać ziołami prowansalskimi lub bułka tartą. Mięso przełożyć do formy. Piec półtorej godziny w temperaturze 180 st. C. Składniki: Farsz: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego 10 dkg grzybów suszonych 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięsa duszonego 1 łyżeczka musztardy 5 dkg masła (najlepiej klarowanego) 1 jajko 50 ml Benedyktynki sól, pieprz do smaku Mięso na zrazy: 4 polędwiczki wieprzowe sól, pieprz Wykonanie: Mięso wieprzowe i wołowe zmielić. Grzyby suszone namoczyć, odlać i drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane grzyby, posiekaną cebulę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Polędwiczki kroimy i rozbijamy. Nakładamy farsz i zwijamy formując zrazy. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (olej, masło klarowane, smalec) i smażymy równo rumieniąc. Pod koniec smażenia posypujmy solą i pieprzem i zalewamy 50 ml Benedyktynki podpalając. Pieprz i sól nadaje na zewnętrznej stronie zrazów ostro-słony smak, a Benedyktynka ładnie się karmelizuje nadając osłonkę słodko-gorzką z nutą ziołową.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama