Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Co zjeść w Wielki Piątek?

Roladka ze śledzia z gorącymi kartoflami. Albo śledź smażony w cieście z ziemniakami w sosie śmietanowym. Śledź na gorąco to nasza propozycja na wielkopiątkowy posiłek.
Kiedyś śledzie i żur były podstawą postnej kuchni. Nic dziwnego, że nasze babcie znały wiele sposobów na przyrządzanie śledzi. Autorki przedwojennych książek kucharskich radziły odprawiać śledzie zamorskimi korzeniami i miodem. I spożywać go z gorącymi kartoflami. W Bochotnicy i Kazimierzu śledzie kraszono świeżo bitym olejem. Oleju było tyle, co na lekarstwo. – Wymoczonego i odfiletowanego śledzia polewano odrobiną oleju i podawano z gorącymi kartoflami, ugotowanymi w mundurkach – mówi Aleksander Serwatka z Kazimierza. Składniki: 1 kg śledzi solonych, 2 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki razowej, woda mineralna, olej do smażenia. Na marynatę: cebula, pieprz, sól, ziele, gorczyca, listek laurowy, jałowiec. Wykonanie: Śledzie oczyścić, wymoczyć w kilku wodach. Zagotować przyprawy, dodać ocet, wystudzić, zalać śledzie na kilka godzin. Wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż, doprawić pieprzem, obtaczać w mące rozrobionej z wodą mineralną. Usmażyć na oleju. Podawać z gorącymi ziemniakami. Składniki: Pół kg śledzi, 10 dag suszonych grzybów, 1 duża cebula, 5 listków laurowych, 0,3 litra oleju, sól, pieprz. Wykonanie: Siekamy wymoczone grzyby. Kroimy cebulę w piórka. W garnku układamy warstwę odfiletowanych śledzi, na to grzyby, na to cebulę. Doprawiamy solą z pieprzem. Nakrywamy kolejną warstwą śledzi i zalewamy olejem. Dusimy 1 godzinę na wolnym ogniu. Podajemy z kartoflami. Składniki: 4 solone śledzie, 4 cebule, olej lniany świeżo tłoczony. Wykonanie: Śledzie oczyścić, wymoczyć w mleku przez 12 godzin. Cebule posiekać i lekko wygnieść. Śledzie pokroić na kawałki, obłożyć cebulą i obficie polać olejem. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama