Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wiosenna zupa z sałaty

Bardzo lekka, aromatyczna i smakowita. Z dużą ilością zielonego, pachnącego koperku.
Zupa z sałaty gościła na polskich stołach bardzo często. Podawano ją przed wojną w nałęczowskim sanatorium. Oraz w lubelskim uzdrowisku na Sławinku. Choć wydaje się, że zupa z sałaty to danie bardzo skromne, to w połączeniu z młodym szczypiorkiem i koperkiem stanowi wartościowy posiłek. Jeśli do takiej zupy podamy grzanki z ziarnistego pieczywa z czosnkowym masłem, otrzymamy bardzo eleganckie danie. Składniki: 15 dag dobrego masła, 1 główka sałaty, pęczek młodego szczypiorku, pęczek koperku, sok z cytryny, 1 małe opakowanie śmietany, łyżka mąki na zasmażkę, sól, biały pieprz. Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucić masło, zagotować. Na wrzątek rzucić posiekany szczypiorek, doprawić solą z pieprzem. Po 20 minutach zaprawić zupę zasmażką z masła i mąki. Dodać drobno porwaną sałatę, posiekany koperek, doprawić sokiem z cytryny i dodać śmietanę. Dziękujemy za rekordową ilość przepisów na sałatki. W piątek 23 kwietnia ruszamy z nowym konkursem.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama