Reklama
Wiosenna zupa z sałaty
Bardzo lekka, aromatyczna i smakowita. Z dużą ilością zielonego, pachnącego koperku.
- 19.04.2010 13:32
Zupa z sałaty gościła na polskich stołach bardzo często. Podawano ją przed wojną w nałęczowskim sanatorium. Oraz w lubelskim uzdrowisku na Sławinku. Choć wydaje się, że zupa z sałaty to danie bardzo skromne, to w połączeniu z młodym szczypiorkiem i koperkiem stanowi wartościowy posiłek. Jeśli do takiej zupy podamy grzanki z ziarnistego pieczywa z czosnkowym masłem, otrzymamy bardzo eleganckie danie.
Składniki:
15 dag dobrego masła, 1 główka sałaty, pęczek młodego szczypiorku, pęczek koperku, sok z cytryny, 1 małe opakowanie śmietany, łyżka mąki na zasmażkę, sól, biały pieprz.
Wykonanie:
Do garnka z wodą wrzucić masło, zagotować. Na wrzątek rzucić posiekany szczypiorek, doprawić solą z pieprzem. Po 20 minutach zaprawić zupę zasmażką z masła i mąki.
Dodać drobno porwaną sałatę, posiekany koperek, doprawić sokiem z cytryny i dodać śmietanę.
Dziękujemy za rekordową ilość przepisów na sałatki. W piątek 23 kwietnia ruszamy z nowym konkursem.
Reklama













Komentarze