Jak zrobić kluseczki szpinakowe?
Oto przepis na kluseczki szpinakowe. Najlepiej smakują z sosem na bazie sera pleśniowego. W piątek nowy konkurs z cyklu: Podaj przepis.
- 20.04.2010 15:26
Obciąć korzonki szpinaku, przepłukać i wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odsączyć szpinak z wody i drobno posiekać.
Do szpinaku dodać 2 opakowania twarożku, 3 żółtka i 1,5 szklanki grysiku. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Zagotować wodę z odrobiną soli. Zamoczoną we wrzątku łyżką kłaść na wodę kluski i krótko gotować. Kluseczki najlepiej smakują z sosem na bazie sera pleśniowego.
Ten przepis dostałem od Kazimierza Grześkowiaka. To on nauczył mnie, żeby liście szpinaku pozbawić ogonków, wrzucić do garnka i bardzo krótko obsmażyć na oliwie z czosnkiem. I już można jeść.
Składniki:
10 naleśników, 0, 5 kg szpinaku, 3 łyżki oliwy, 30 ząbków czosnku, biały pieprz i sól, przyprawa do zupy.
Wykonanie:
Kilkakrotnie wypłukać szpinak. Odsączyć na sicie. Wziąć największy garnek. Wlać oliwę i wrzucić czosnek. Kiedy czosnek leciutko się zarumieni, wrzucić całe liście (bez ogonków) szpinaku, skropić przyprawą do zup, nakryć garnek pokrywką i kilkakrotnie wstrząsnąć. Doprawić solą z pieprzem.
Wyłożyć na naleśniki. Kto chce, może dorzucić odrobinę pokruszonego rokpolu. Zawinąć. Można podsmażyć. Smacznego!
Reklama













Komentarze