Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak zrobić kluseczki szpinakowe?

Oto przepis na kluseczki szpinakowe. Najlepiej smakują z sosem na bazie sera pleśniowego. W piątek nowy konkurs z cyklu: Podaj przepis.
Obciąć korzonki szpinaku, przepłukać i wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odsączyć szpinak z wody i drobno posiekać. Do szpinaku dodać 2 opakowania twarożku, 3 żółtka i 1,5 szklanki grysiku. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Zagotować wodę z odrobiną soli. Zamoczoną we wrzątku łyżką kłaść na wodę kluski i krótko gotować. Kluseczki najlepiej smakują z sosem na bazie sera pleśniowego. Ten przepis dostałem od Kazimierza Grześkowiaka. To on nauczył mnie, żeby liście szpinaku pozbawić ogonków, wrzucić do garnka i bardzo krótko obsmażyć na oliwie z czosnkiem. I już można jeść. Składniki: 10 naleśników, 0, 5 kg szpinaku, 3 łyżki oliwy, 30 ząbków czosnku, biały pieprz i sól, przyprawa do zupy. Wykonanie: Kilkakrotnie wypłukać szpinak. Odsączyć na sicie. Wziąć największy garnek. Wlać oliwę i wrzucić czosnek. Kiedy czosnek leciutko się zarumieni, wrzucić całe liście (bez ogonków) szpinaku, skropić przyprawą do zup, nakryć garnek pokrywką i kilkakrotnie wstrząsnąć. Doprawić solą z pieprzem. Wyłożyć na naleśniki. Kto chce, może dorzucić odrobinę pokruszonego rokpolu. Zawinąć. Można podsmażyć. Smacznego!

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama