Reklama
Szybki torcik od Willimasa
Cukiernia Williams w Jastkowie słynie z czekoladowego tortu na gruszkach. Gruszki Williamsa to ogrodowa arystokracja. To na ich bazie Andrzej Ochal, lekarz z Jastkowa zaprojektował tort.
- 16.06.2010 09:42
Dziś za kawałek tortu Williamsa niejedna kobieta odda to, co ma najsłodszego. Lekarz cukiernik receptury na swój słodki przebój pilnie strzeże. Ale postanowił zdradzić sekret tortu truskawkowego.
– Sezon na soczyste truskawki właśnie się zaczyna. Delikatny tort na biszkopcie to jest to – mówi Andrzej Ochal.
Składniki:
5 jaj, 2/3 szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Oddzielnie ubić białka, oddzielnie żółtka. Wymieszać, dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, ocet. Przełożyć ciasto do formy, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
40 dag truskawek umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Ubić 700 ml śmietany, dodać 1,5 łyżki cukru pudru, żelatynę. Biszkopt przekroić na 3 warstwy. Na każdej warstwie ułożyć truskawki, przykryć je bitą śmietaną. Wierzch tortu udekorować truskawkami i różyczkami z bitej śmietany.
Boki tortu przesmarować bitą śmietaną, narzucić prażone płatki migdałów. Schłodzić tort w lodówce.
Zamiast przepisu na słynny torcik Williamsa mamy dla was gruszki Williamsa (bery) z czekoladą.
Gruszki należy przekroić na pół, wydrążyć i wrzucić na wrzątek z cukrem i laską wanilii.
Pogotować, żeby były al dente. Połamać tabliczkę czekolady, wsypać do wrzącej wody z cukrem i kawą rozpuszczalną, kiedy czekolada się rozpuści, dodać śmietanki. Można dodać odrobinę likieru gruszkowego.
Polać czekoladą gruszki, posypać płatkami migdałowymi i posiekanymi pistacjami. Świetny deser:)
Reklama













Komentarze