Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Fasolka szparagowa po grecku i prowansalsku

Z serem fetą. Prosta w przyrządzeniu, zaskakuje smakiem. Polecamy także fasolkę po prowansalsku.
Choć najlepsza jest z masłem i bułką tartą, to można przyrządzić ją na kilka sposobów. Oto sympatyczny przepis na fasolkę z greckim akcentem. Ser feta można zastąpić innymi gatunkami sera. Na przykład serem pleśniowym. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag sera feta, 4 - 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól. Wykonanie: Poobcinać końcówki fasolkom. Do rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek i lekko podsmażyć. Wrzucić fasolkę szparagową, podlać szklanką wody. Dusić pod przykryciem 10 minut. Kiedy woda odparuje, posolić i posypać zieloną pietruszką. Dodać pokruszoną fetę i zapiec. Grecka fasolka oblepiona czosnkiem z pietruszką z kawałkami lekko podtopionej fety to prawdziwy rarytas. Pyszna solo, dobrze sprawdzi się do mięsa. Składniki: Pół kg fasolki szparagowej, trzy czwarte łyżeczki soli, jedna czwarta łyżeczki pieprzu, 4 łyżki oliwy z oliwek, garść kaparów, 1 ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, zielona cebulka. Wykonanie: Fasolkę wrzucić do garnka. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować, aż zmięknie. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać kapary i roztarty czosnek. Jak się zeszklą, ugotowaną fasolkę. Wymieszać, podgrzać, posypać posiekaną natką i zieloną cebulką. Można urozmaicić serem żółtym.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama