Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak zrobić szwajcarskie rösti?

Żeby się nauczyć robić najsłynniejszy przysmak ze Szwajcarii pojechaliśmy z Moniką Januszek z Radia Lublin do restauracji \"Swiss grll\" w Zamościu, gdzie gotuje Thomas Held
Gdyby wymienić trzy najsłynniejsze przysmaki szwajcarskie, kolejność powinna wyglądać następująco: ser edamski, fondue serowe i raclette – topiony przysmak serowy. Szwajcarzy uważają, że robią najlepszy ser żółty na świecie. Ten najlepszy ser to Ementaler. Bryła oryginalnego sera ementalskiego warzy około 80 kg i posiada odciśnięty znak markowy \"Switzerland”. Niestety ten szwajcarski przysmak nie został zastrzeżony i sery typu Ementaler wytwarza się w Europie i Polsce. To stare pożywienie pasterzy. Któryś z nich przypadkowo zostawił przy ognisku bryłę sera, ser się stopił i okazało się, że roztopiona masa wyśmienicie smakuje. Jeszcze lepiej smakowała z upieczonymi ziemniakami i tak narodziło się raclette. Do dziś w szwajcarskich gospodach przyrządza się raclette w ten sposób, że przepołowiona bryłę sera umieszcza się przecięta stroną nad ogniem w kominku i za pomocą specjalnego noża zgarnia roztopiony ser na talerz. W połączeniu z ziemniakami, gotowanymi w mundurkach – smakuje znakomicie. Dziś, do sporządzenia raclette mamy specjalne grille z małymi tackami, na których układa się ser. Ser topi się pod płytą, na płycie możemy upiec grzanki, warzywka, a nawet chrupiący boczek. Oto oryginalny przepis ze Szwajcarii. Składniki: 12 dużych ziemniaków, 24 plastry boczku, 12 plastrów sera Gouda, 4 pomidory, 2 cebule, 4 jajka sadzone, margaryna, sól, papryka czerwona mielona. Wykonanie: Ziemniaki gotować w mundurkach 8 minut. Obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozpuścić margarynę i obsmażyć stare ziemniaki. Z obu stron na złoto. Na oddzielnej patelni podsmażyć plastry boczku. Boczek ułożyć na rösti. Na boczku ułożyć warstwę cebuli i pomidorów, nakryć plastrami sera żółtego i zapiec. Na samej górze rozłożyć sadzone jajko. Jak to smakuje. Fantastycznie. W piątek 19 czerwca od 9 do 12 w audycji \"Gotuj z Suliszem” gościmy w szwajcarskiej restauracji \"Swiss Grill” w Zamościu, gdzie ze szwajcarską precyzją zrobimy słynną potrawę \"Röschti”, nauczymy się techniki raclette. Do przepisów na słynne dania z Europy dodamy porady i konkurs. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama