Jak zrobić szwajcarskie rösti?
Żeby się nauczyć robić najsłynniejszy przysmak ze Szwajcarii pojechaliśmy z Moniką Januszek z Radia Lublin do restauracji \"Swiss grll\" w Zamościu, gdzie gotuje Thomas Held
- 17.06.2010 12:09
Gdyby wymienić trzy najsłynniejsze przysmaki szwajcarskie, kolejność powinna wyglądać następująco: ser edamski, fondue serowe i raclette – topiony przysmak serowy.
Szwajcarzy uważają, że robią najlepszy ser żółty na świecie. Ten najlepszy ser to Ementaler. Bryła oryginalnego sera ementalskiego warzy około 80 kg i posiada odciśnięty znak markowy \"Switzerland”. Niestety ten szwajcarski przysmak nie został zastrzeżony i sery typu Ementaler wytwarza się w Europie i Polsce.
To stare pożywienie pasterzy. Któryś z nich przypadkowo zostawił przy ognisku bryłę sera, ser się stopił i okazało się, że roztopiona masa wyśmienicie smakuje. Jeszcze lepiej smakowała z upieczonymi ziemniakami i tak narodziło się raclette.
Do dziś w szwajcarskich gospodach przyrządza się raclette w ten sposób, że przepołowiona bryłę sera umieszcza się przecięta stroną nad ogniem w kominku i za pomocą specjalnego noża zgarnia roztopiony ser na talerz. W połączeniu z ziemniakami, gotowanymi w mundurkach – smakuje znakomicie.
Dziś, do sporządzenia raclette mamy specjalne grille z małymi tackami, na których układa się ser. Ser topi się pod płytą, na płycie możemy upiec grzanki, warzywka, a nawet chrupiący boczek.
Oto oryginalny przepis ze Szwajcarii.
Składniki:
12 dużych ziemniaków, 24 plastry boczku, 12 plastrów sera Gouda, 4 pomidory, 2 cebule, 4 jajka sadzone, margaryna, sól, papryka czerwona mielona.
Wykonanie:
Ziemniaki gotować w mundurkach 8 minut. Obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozpuścić margarynę i obsmażyć stare ziemniaki. Z obu stron na złoto. Na oddzielnej patelni podsmażyć plastry boczku. Boczek ułożyć na rösti. Na boczku ułożyć warstwę cebuli i pomidorów, nakryć plastrami sera żółtego i zapiec. Na samej górze rozłożyć sadzone jajko.
Jak to smakuje. Fantastycznie.
W piątek 19 czerwca od 9 do 12 w audycji \"Gotuj z Suliszem” gościmy w szwajcarskiej restauracji \"Swiss Grill” w Zamościu, gdzie ze szwajcarską precyzją zrobimy słynną potrawę \"Röschti”, nauczymy się techniki raclette.
Do przepisów na słynne dania z Europy dodamy porady i konkurs.
Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz
Reklama













Komentarze