Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kaukaskie szaszłyki z kurczaka

Ojczyzną szaszłyków jest Kaukaz. Robi się je tam z baraniny lub jagnięciny. Ale na sposób kaukaski można zrobić szaszłyki z kurczaka.
Na Kaukazie jada się do szaszłyków doskonałe słone sery i dużo warzyw. W tym wspaniałe, dojrzewające w piaszczystej glebie. Piasek przekazuje pomidorom całą energię słońca. Jedzenie szaszłyków zamienia się w ucztę, w której celebruje się posiłek. Życie jest zbyt krótkie na banalne jedzenie – taką maksymę warto zastosować do grilla. Sekretem kaukaskich szaszłyków jest marynata w jogurcie lub kefirze. To dobry patent wart przeniesienia do grillowej kuchni. Składniki: 4 piersi z kurczaka, 15 dag wędzonego boczku, 3 cebule, pół litra kefiru lub jogurtu, 3 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz. Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Do kefiru dodać szczyptę cukru, sól, pieprz i roztarty czosnek. Dokładnie wymieszać marynatę. Kawałki kurczaka wrzucić do zalewy i wstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso wyjąć z zalewy, nałożyć na szpadki, przedzielić boczkiem i cebulą i grillować, co jakiś czas obracając szaszłyki. Pod koniec grillowania można posmarować szaszłyki masłem czosnkowym. Podawać z sałatką z pomidorów. W piątek 16 lipca od godz. 22 do 24 grillujemy szaszłyki w patio Radia Lublin, podpowiadamy zielone miejsca na grilla na Lubelszczyźnie i gramy dobrą muzykę. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz. Żeby wziąć udział w naszej audycji należy wysłać maila na adres: [email protected]
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama