Reklama
Kaukaskie szaszłyki z kurczaka
Ojczyzną szaszłyków jest Kaukaz. Robi się je tam z baraniny lub jagnięciny. Ale na sposób kaukaski można zrobić szaszłyki z kurczaka.
- 15.07.2010 10:57
Na Kaukazie jada się do szaszłyków doskonałe słone sery i dużo warzyw. W tym wspaniałe, dojrzewające w piaszczystej glebie. Piasek przekazuje pomidorom całą energię słońca. Jedzenie szaszłyków zamienia się w ucztę, w której celebruje się posiłek. Życie jest zbyt krótkie na banalne jedzenie – taką maksymę warto zastosować do grilla.
Sekretem kaukaskich szaszłyków jest marynata w jogurcie lub kefirze. To dobry patent wart przeniesienia do grillowej kuchni.
Składniki:
4 piersi z kurczaka, 15 dag wędzonego boczku, 3 cebule, pół litra kefiru lub jogurtu, 3 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz.
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Do kefiru dodać szczyptę cukru, sól, pieprz i roztarty czosnek. Dokładnie wymieszać marynatę. Kawałki kurczaka wrzucić do zalewy i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Mięso wyjąć z zalewy, nałożyć na szpadki, przedzielić boczkiem i cebulą i grillować, co jakiś czas obracając szaszłyki. Pod koniec grillowania można posmarować szaszłyki masłem czosnkowym.
Podawać z sałatką z pomidorów.
W piątek 16 lipca od godz. 22 do 24 grillujemy szaszłyki w patio Radia Lublin, podpowiadamy zielone miejsca na grilla na Lubelszczyźnie i gramy dobrą muzykę. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz.
Żeby wziąć udział w naszej audycji należy wysłać maila na adres: [email protected]
Reklama













Komentarze