Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Rozkład jazdy

W kolejnych wydaniach magazynowych Dziennika Wschodniego ukazywać się będą odcinki naszego nowego cyklu. W każdym przedstawimy konkretny szlak smaku. Co i kiedy będzie można poczytać.
Piątek, 23 lipiec 2010 Lubelski smak Historia cebularzy, dominikańskie pierogi św. Jacka, litewski chłodnik, schabowy po lubelsku, piernik Karola Wojtyły. Na deser smak PRL-u: forszmak i flaki. Piątek, 30 lipiec 2010 Biłgorajski smak Piróg biłgorajski, tarnogrodzki, janowski gryczak, gryczak godziszowski, pierogi z kaszą gryczaną, staropolskie pierogi z Izbicy, babka ziemniaczana. Piątek, 6 sierpień 2010 Tatarski smak Czeburieki ze Studzianki, pieremiacze z Łomaz, pierekaczewnik polskich Tatarów ze Świdnika, kołduny z Kraśnika. Piątek, 13 sierpień 2010 Żydowski smak Karp po żydowsku z Lublina, czulent Sztukmistrza z Lublina z Piask, żydowski kawior z Kazimierza, bajgle, holiszki z Biłgoraja, cymes z Kazimierza, kugel ze Szczebrzeszyna, gęsie pipki z Lublina, matzerbrajt z Włodawy, żydowskie kluski z Piask Piątek, 20 sierpień 2010 Nadbużański smak Barszcz ukraiński, kulebiak, kotiuchy z Dołhobrodów, pymchy po dołhobrodzku, kresowe hreczniaki, nadbużańskie sery swojskie, kartoflarze z grzybami, ołatki, racuchy i kartacze ze Sławatycz, moskale z Dorohuska, soljanka cerkiewna. Piątek, 27 sierpień 2010 Smak Polesia Zawijaki wygnanowskie, witaminy Eremity z Kodnia, tertuny brzozownickie, ser zabłocki, sękacz podlaski ( był podawany w Watykanie), pyzy polskowolskie, racuchy turowskie, pierogi turowskie, pierogi olszewnickie, parowańce z Kąkolewnicy, bomby różanieckie, nektar św. Eugeniusza z Kodnia, marchwiak z Kąkolewnicy, medalion kołacki z Kołacz. Piątek, 3 wrzesień 2010 Ormiański smak Basturma, chorut, gołąbki z soczewicy z liściach winorośli, zupa spas, hinkali: ormiańskie pierogi, karrkandag: smażone pierogi ormiańskie z nadzieniem ziemniaczanym w przyprawach i potrawy z bakłażanów. Piątek, 10 wrzesień 2010 Węgierski smak Zupę klasztorna z karpia, gulasz zamkowy z Janowca, węgierski kociołek, paprykarz, gołąbki i dania z faszerowanej papryki. Piątek, 17 wrzesień 2010 Smak żurawinówki Żurawinówka biłgorajska i mamocka, klasztorne nalewki zdrowotne z Kodnia, gruszkówka i nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika, janowskie nalewki na miodzie, miody pitne z Lublina.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama