Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarna mapa Lubelszczyzny

W piątek 16 lipca 2010 w Magazynie Dziennika Wschodniego znajdziecie pierwszy odcinek \"Kulinarnej Mapy Lubelszczyzny”. W 10 częściach chcemy w przystępny sposób przedstawić wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny – w której jak mówi Robert Makłowicz – czuć jeszcze smak Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
Chcemy odkryć przed turystami bogate kulinarne dziedzictwo, które powstało za sprawą krzyżowania się w Lublinie wielkich traktów handlowych: z Krakowa do Wilna oraz z Wrocławia, Poznania i Gdańska do Lwowa i Kijowa. I pokazać jak smak lubelski splata się z kuchnią Wschodu, na potrawy nadbużańskie nakłada się bogactwo kuchni żydowskiej, w okolicach Kraśnika z kuchnią żydowską styka się kuchnia galicyjska, w Zamościu kuchnia włoska z kuchnią ormiańską, w Zwierzyńcu pobrzmiewa jeszcze francuski smak kuchni Marysieńki Sobieskiej. A w Łomazach odżywa wspaniała kuchnia polskich Tatarów. Na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny wyznaczyliśmy podstawowe szlaki smaku. Każdy zaprezentujemy w piątkowym Magazynie Dziennika Wschodniego. W każdym opiszemy najciekawsze potrawy, podamy przepisy. A ponieważ dziedzictwo kulinarne splata się z historią i kulturą – opowiadając o smakach, wskażemy także, co warto na takim szlaku zobaczyć. Dołączymy także ciekawostki związane z szeroko pojętą kulturą stołu. Na fotografiach pokażemy potrawy, ciekawe miejsca a nawet naczynia i sztućce – które można zobaczyć w wybranych muzeach. Zapraszamy do smacznej lektury. Partnerem cyklu Kulinarna mapa Lubelszczyzny jest Województwo Lubelskie.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama