Reklama
Schabowy po lubelsku
To jedna z najbardziej znanych potraw lubelskich. Czym schabowy po lubelsku różni się od schabowego podawanego w Polsce?
- 22.07.2010 12:20
Kasza gryczana stanowi podstawę regionalnej kuchni Lubelszczyzny. Zwyczaj panierowania mięsa w mące gryczanej zachował się na lubelskim Polesiu. – Delikatny smak gryczanej panierki odróżnia tradycyjnego schabowego po lubelsku od schabowego podawanego w całej Polsce – mówi Marian Koczorowski z Karczmy Rzym, gdzie fotografowaliśmy \"lubelski” smak.
Składniki:
4 kotlety schabowe, 4 jajka, sól, pieprz, mąka gryczana, olej do smażenia.
Wykonanie:
Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć solą z pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę. Jajka roztrzepać z solą. Każdy kotlet panierować w mące gryczanej, obtaczać w jajku i smażyć na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami opiekanymi w kminku.
Partnerem cyklu Kulinarna mapa Lubelszczyzny jest Województwo Lubelskie
Reklama













Komentarze