Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Schabowy po lubelsku

To jedna z najbardziej znanych potraw lubelskich. Czym schabowy po lubelsku różni się od schabowego podawanego w Polsce?
Kasza gryczana stanowi podstawę regionalnej kuchni Lubelszczyzny. Zwyczaj panierowania mięsa w mące gryczanej zachował się na lubelskim Polesiu. – Delikatny smak gryczanej panierki odróżnia tradycyjnego schabowego po lubelsku od schabowego podawanego w całej Polsce – mówi Marian Koczorowski z Karczmy Rzym, gdzie fotografowaliśmy \"lubelski” smak. Składniki: 4 kotlety schabowe, 4 jajka, sól, pieprz, mąka gryczana, olej do smażenia. Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć solą z pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę. Jajka roztrzepać z solą. Każdy kotlet panierować w mące gryczanej, obtaczać w jajku i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami opiekanymi w kminku. Partnerem cyklu Kulinarna mapa Lubelszczyzny jest Województwo Lubelskie

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama