Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Lubelskie pierogi z kaszą gryczaną

Utarło się przekonanie, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, bo w Polsce pierogi wymyślono. Okazuje się, że ojczyzną pierogów są Chiny. Do Europy zostały przywiezione przez podróżnika Marco Polo.
Słowo \"pierogi” pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Według słownika Aleksandra Brucknera to pozostałość z prasłowiańskiego słowa pir, oznaczającego biesiadę oraz nazwę ciasta obrzędowego. Kiedyś pierogi pieczone były tylko z okazji świąt. Każde święto miało swój pieróg. Jak zrobić pierogi gryczane? 1 szklankę kaszy gryczanej wypiec na sypko, dodać drobno posiekaną cebulę usmażoną na smalcu lub maśle. Doprawić solą i pieprzem. Do nadzienia można dodać 10 dag przetartego białego sera. I posiekaną, świeżą miętę. Po ulepieniu i ugotowaniu polać masłem lub słoniną ze skwarkami. Oraz kwaśną śmietaną.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama