Reklama
Janowski gryczak
Na \"Kulinarnej mapie Lubelszczyzny\", wspólnym projekcie Dziennika i Województwa Lubelskiego janowski gryczak zajmuje ważne miejsce
- 29.07.2010 12:11
Janowski gryczak
Składniki:
1 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, 1,5 kg twarogu, 70 dag stopionej na skwarki słoniny, pół litra 18% śmietany, 10 jajek, sól, pieprz, mięta.
Wykonanie:
Wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i miętą. Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować jajkiem). Wstawić do nagrzanego pieca (180-200 st. C) i piec około 1,5 godziny.
W Lublinie gryczaka wypieka piekarnia Tadeusza Pęzioła.
W Janowie Lubelskim można go kupić w sklepach spożywczych, piekarniach i cukierniach.
Reklama













Komentarze