Reklama
Tatarski smak: Płow
To potrawa z ryżu, siekanego mięsa, marchwi znana z kuchni tatarskiej i kozackiej. Sekretem krymskiej wersji jest specjalna mieszanka przypraw.
- 06.08.2010 14:09
Składniki:
1 kg ryżu, 1 kg posiekanej wołowiny lub kurczaka, 2 marchewki, 1 cebula, sól, pieprz.
Wykonanie:
W rondlu podsmażyć cebulę, dodać posiekane mięso, kiedy się podsmaży, dodać posiekaną marchew. Doprawić solą z pieprzem. Smażyć piec minut, wsypać przepłukany ryż, zalać wrzątkiem (wodę lać po łyżce). Gotować, aż ryż będzie miękki. Włożyć do piekarnika i zapiec.
To przyprawa złożona z pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, kurkumy, kolendry, listka laurowego, kminu rzymskiego i berberysu. Wszystkie składnik należy utłuc w moździerzu i doprawić płow.
To wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego. Odkrywamy w nim bogatą, wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny.
Reklama













Komentarze