Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Tatarski smak: Płow

To potrawa z ryżu, siekanego mięsa, marchwi znana z kuchni tatarskiej i kozackiej. Sekretem krymskiej wersji jest specjalna mieszanka przypraw.
Składniki: 1 kg ryżu, 1 kg posiekanej wołowiny lub kurczaka, 2 marchewki, 1 cebula, sól, pieprz. Wykonanie: W rondlu podsmażyć cebulę, dodać posiekane mięso, kiedy się podsmaży, dodać posiekaną marchew. Doprawić solą z pieprzem. Smażyć piec minut, wsypać przepłukany ryż, zalać wrzątkiem (wodę lać po łyżce). Gotować, aż ryż będzie miękki. Włożyć do piekarnika i zapiec. To przyprawa złożona z pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, kurkumy, kolendry, listka laurowego, kminu rzymskiego i berberysu. Wszystkie składnik należy utłuc w moździerzu i doprawić płow. To wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego. Odkrywamy w nim bogatą, wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama