Reklama
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Gęsie pipki
To faszerowane szyjki gęsie pieczone razem z gęsią w piekarniku.
- 13.08.2010 13:59
Składniki:
2 gęsie szyjki, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka tartej bułki, gęsi tłuszcz, sól, pieprz.
Wykonanie:
Oczyścić szyjki, wrzucić na wrzątek, delikatnie ściągnąć skórkę, uważając, żeby jej nie uszkodzić. Ugotować szyjki do miękkości. Obrać mięso, ostudzić, dodać skrawki gęsiego tłuszczu, posiekać, dodać cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz i sól. Dobrze wymieszać.
Nadziewać farszem skórę z szyjek, zaszyć i upiec razem z gęsią. Jeśli chcemy gęsie pipki upiec osobno, trzeba je piec na gęsim tłuszczu.
To wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego
Reklama













Komentarze