Reklama
Jedź do Zwierzyńca, spróbuj myśliwskiej kuchni
W sobotę, 21 sierpnia Zwierzyniec stanie się stolicą myśliwskiej kuchni w Polsce. Każdy będzie mógł spróbować przysmaków z dziczyzny i nalewek, obejrzeć pokaz tresury sokołów i psów myśliwskich, posłuchać sygnalistów.
- 19.08.2010 15:48
Atrakcji będzie więcej. A wszystko za sprawą \"II Lubelskich Spotkań z Tradycją i Kulturą Łowiecką”, które przez cały dzień będą odbywać się wokół Ośrodka Edukacyjno-Muzealnego Roztoczańskiego Parku Narodowego w Zwierzyńcu. – To kapitalny pomysł, żeby promować Lubelszczyznę przez myśliwską kuchnię – mówi Leszek Horwath, redaktor naczelny portalu potrawyregionalne.pl i wielki zwolennik myśliwskich smaków.
Dlaczego warto zajrzeć do Zwierzyńca? Na smakoszy czekają liczne degustacje. Będą mogli skosztować kilkudziesięciu potraw i nalewek zgłoszonych do prestiżowego konkursu \"Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny”, wziąć udział w pieczeniu dzika na ognisku, próbować i kupować na kiermaszu produktów regionalnych i stoiskach z potrawami z dziczyzny. Nie zabraknie specjalnie na tę okazję przygotowanego myśliwskiego bigosu.
Myśliwski Zwierzyniec będzie kusił innymi atrakcjami. Piotr Zadworny, prywatny hodowca ptaków myśliwskich pokaże tresurę sokołów. Będą pokazy umiejętności psów myśliwskich, wabienia zwierzyny, konkurs skubania kaczek i występy zespołów artystycznych.
\"II Lubelskie Spotkania z Tradycją i Kulturą Łowiecką” rozpoczną się o godz. 10 myśliwską mszą w zabytkowym kościele na wodzie, zaś ich zwieńczeniem będzie wieczorne ognisko połączone z pieczeniem dzika. Organizatorem imprezy, o której już głośnio w Polsce, jest Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
Reklama













Komentarze