Reklama
Spróbuj cebularza, najedz się karpia
Cebularze, wędliny i sery w Lublinie. Albo przysmaki z karpia, potrawy regionalne i nalewki w Malińcu. Najlepiej pojechać tu i tu.
- 20.08.2010 14:20
Kto lubi chleb, cebularze i dożynkowe klimaty powinien w niedzielę 22 sierpnia odwiedzić lubelski skansen. O godz. 10 rozpocznie się tam 12 Wojewódzkie Święta Chleba. Najpierw abp Józef Życiński w zabytkowym kościółku z Matczyna odprawi mszę w intencji rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa i pobłogosławi chleb. – Dalej na mieszkańców Lublina czeka wielkie próbowanie cebularzy, korowajów, wędlin, serów i słodkości – mówi Tadeusz Pęzioł ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej. Święto chleba będzie odbywać się dookoła kościoła z Matczyna.
Święto chleba w Muzeum Wsi Lubelskiej to także niezliczone konkursy i zabawy dla dzieci i dorosłych. Od prestiżowego konkursu na najlepszy cebularz wypiekany na Lubelszczyźnie przez wyrób plecionek i chałek na scenie po zawody w przeciąganiu liny między piekarzami i publicznością. – Atrakcji będzie jeszcze więcej, na pewno nikt nie wyjdzie głodny, na scenie będą grały orkiestry – dodaje Tadeusz Pęzioł.
Choć za wstęp na imprezę trzeba zapłacić(8 zł, 4 zł) to przy okazji będzie można uczestniczyć w \"Dożynkach dworskich”, które od 14 będą trwały dokoła dworu z Żyrzyna.
Kto lubi ryby, powinien w niedzielę 22 sierpnia pojechać do wsi Maliniec w gminie Potok Wielki, gdzie o godz. 13.30 zacznie się \"Święto Karpia” promujące karpia z kopciuchy, jedną z najsłynniejszych potraw regionalnych z Lubelszczyzny. – Zapraszam na degustację wielu potraw z karpia, regionalnych potraw z Lubelszczyzny i nalewek – mówi Tomasz Figura, szef Gminnego Ośrodka Kultury w Potoku Wielkim.
Będą konkursy kulinarne, zawody drwali, koncerty zespołów: \"Sanna”, \"Biesiada Polska” i \"Spektrum”. Oraz prezentacja gospodarstw agroturystycznych z Lubelszczyzny.
Reklama













Komentarze