Przyślij przepis na potrawy z piwem, wygraj pięć zestawów extra gadżetów
W piątek 10 września w Kazimierzu startują Profesjonalia 2010. Z tej okazji mamy dla Was konkurs. W każdym zestawie znajdziesz podróżną torbę, koszulkę oraz akcesoria przydatne w poznawaniu szlachetnej sztuki warzenia piwa.
- 10.09.2010 07:05
10 i 11 września w Kazimierzu Dolnym odbędzie się największe w Polsce święto piwa i chmielu – Profesjonalia 2010. Spędź z nami dwa dni pełne magii piwa i niespotykanych emocji. W programie m.in. spotkania ze światowymi autorytetami piwnymi, degustacje, pokazy, koncerty i wiele innych atrakcji! Zwieńczeniem imprezy będzie Wielki Finał konkursu na Najlepszego Barmana i Piwowara Profesjonaliów! - piszą organizatorzy.
Piwo było obecne w polskiej kuchni od XVI wieku. Mikołaj Rej i Jan Kochanowski jadali w Lublinie faramuszkę, polewkę piwną z dodatkiem twarogu. Piwo dodawano do zup, potraw mięsnych i rybnych. Jedną z najsłynniejszych potraw z udziałem piwa jest golonka po bawarsku - bardzo popularna w Polsce.
Dziś w Polsce odżywa zapomniana sztuka warzenia piwa. Jak grzyby po deszczu powstają małe rodzinne browary, wraca sztuka wyrobu domowego piwa. Na Lubelszczyźnie popularny jest podpiwek, sporządzany według starych receptur.
Żeby wziąć udział w naszej zabawie, należy w komentarzu pod tekstem wpisać przepis na potrawę, w której wykorzystuje się piwo. Może to być zupa, pieczeń, gulasz, golonka, karp w piwie.
Czekamy na ciekawe, twórcze i autorskie przepisy. Konkurs trwa do końca września, zastrzegamy sobie prawo jego przedłużenia.
Reklama













Komentarze