Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Pieczeń z żubra

To przysmak, który od wieków królował na polskim stole. Choć to dziś bardzo rzadka rzecz, pieczeni z żubra można popróbować w zajeździe \"Marta”.
– Pieczeń jest bardzo aromatyczna. Mięso ma zdecydowany smak. Można go przechowywać w zamrażarce. Najlepiej w ziołach. Po rozmrożeniu rumienimy go na silnie rozgrzanym tłuszczu z cebulą, podlewamy marynatą i dusimy na wolnym ogniu. Koniecznie pod przykryciem. Pod koniec duszenia można dodać namoczone śliwki, powidła i przyprawy. Mięso wyjmujemy a sos zaprawiamy mąką. Powinien być słodko-kwaśny – radzą gospodarze zajazdu. Przyprawy do żubrowej pieczeni to suszone śliwki, powidła wiśniowe, sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki, imbir, ziele angielskie i listki laurowe. Myśliwski zestaw przypraw doskonale nadaje się do wieprzowiny lub drobiu. Kurczak na dziko smakuje wyśmienicie.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama